Xiomara Castro får oväntat stöd

Inför det stundande presidentvalet i Honduras den 24 november får vänsterns kandidat Xiomara Castro oväntat stöd. Adolfo Facussé, som tillhör Honduras mest inflytelserikaste familj, säger att han stöder Xiomara Castro.
- Den nuvarande regeringen har inneburit en ekonomisk katastrof för oss företagare, sa han till nyhetsbyrån AP den 11 november.

Det drar ihop sig inför valdagen i Honduras och enligt den senaste CID-Gallup undersökningen från den 28 oktober leder den konservative kandidaten Juan Orlando Hernández med 28 procent av rösterna, tätt följt av vänsterns kandidat Xiomara Castro, med 27 procent.

I en intervju med AP kritiserar Adolfo Facussé den rådande regeringens ekonomiska politik och säger att den nuvarande situationen är omöjlig för företagare på grund av att regeringen har skapat en negativ miljö för egna företagare i Honduras.
- Om Xiomara för en modern vänsterpolitik som man har gjort i Nicaragua eller El Salvador så stöttar jag henne, säger Adolfo Facussé till AP. Han anser att en vänsterseger i valet skulle kunna gynna landets egenföretagare.

Utvisades ur USA 

Adolfo Facussé äger flera företag i Honduras, bland annat klädtillverkningsföretaget Textiles Río Lindo, och han är ordförande i en förening för företagare inom tillverkningsindustrin Asociación Nacional de Industriales en Honduras (ANDI). Familjen Facussé räknas som en av de rikaste och mest inflytelserikaste familjerna i Honduras. Tre av medlemmarna i familjen Facussé, Adolfo, Carlos och Miguel, finns med på listan av de tio företagare som anses ligga bakom kuppen i Honduras 2009. Adolfo Facussé blev även utvisad ur USA under en resa till Miami några månader efter kuppen och fick sitt visum indraget, på grund av sin inblandning i statskuppen 2009. Familjen Facussés betydande roll i statskuppen var anledningen till vänsterrörelsen FNRP, som har bildat partiet Libre som Xiomara Castro nu kandiderar för, för snart tre år sedan gick ut och uppmanade anhängare att bojkotta Facussés produkter.

Text: Charlotta Pettersson, Latinamerikagrupperna