Vid sin fars sida

*Den tredje rättegången mot förre presidenten Alberto Fujimori sköts i dagarna upp på obestämd tid efter att försvarssidan vägrat att acceptera de av högsta domstolen utsedda domarna. En av huvudfiguerna i debatten utgörs av Fujimoris egen dotter, Keiko, som gett sig in i densamme som en del av sin egen kampanj inför presidentvalet 2011.*

Keiko Fujimori har vid flertalet tillfällen kritiserat specialdomstolen och dess tre domare för att ha agerat partiskt under den 19 månader långa rättegången mot hennes far. I ett uttalande till radiostationen RPP menar hon att ”specialdomstolen som dömer min far inte kan garantera opartiskhet” och hävdar samtidigt att domen som föll mot hennes far den 7 april var mer politisk än juridisk.

- De har dömt min far och pekat ut honom som mördare och kidnappare. Att beskylla honom för att ha varit diktator eller statschef över en kriminell stat visar tydligt på en partiskhet från deras sida, tillade hon. I tidigare uttalanden har Keiko meddelat att hon, om hon väljs till president, kommer att bevilja sin far benådning.

*Internationellt erkännande*
Domen mot Fujimori har mottagits med stående ovationer från internationella människorättsorganisationer som bland annat kallat den en historisk seger för rättvisan. Det är första gången en demokratiskt vald president ställs inför rätta i sitt hemland och döms för liknande brott.

- Efter att under år ha slingrat sig undan rättvisan hålls Fujimori äntligen ansvarig för åtminstone några av de brott han begått, sa Human Rights Watch-forskaren, Maria McFarland, i ett offentligt uttalande i samband med att domen föll i början av april.

*Leder opinionsundersökningarna*
Stödet för Keiko har skjutit i höjden på senare tid, inte bara från traditionella ”fujimoristas” utan även från andra politiska läger. De senast gjorda opinionsundersökningarna från Ipsos Apoyo visar att stödet för Keiko Fujimori landar på 25 procent, sex procentenheter före nuvarande Lima-borgmästaren Luis Castañeda.

Enligt ovan nämnda opinionsundersökning visar trenden på att det största stödet för Keikos politik återfinns bland den fattigare delen av befolkningen, och däribland främst kvinnor.

*Två läger*
Det är tydligt att familjen Fujimori splittrar åsiktslägren i landet. Längs med landsvägar trängs utrop som ”Fujimori – Asesino" (Fujimori – Mördare) med orangefärgade hyllningar för såväl far som dotter Fujimori som kräver ”Justicia y Libertad" (Rättvisa och Frihet) och framgång inför det stundande presidentvalet.

Alberto Fujimori själv har också höga förhoppningar om att hans dotter kommer att nå hela vägen i presidentkampanjen. I en intervju med tidningen La Razón meddelar Luisa María Cuculiza, kvinnominister under Fujimoris regering, att den tidigare presidenten inte hyser några som helst tvivel om att hans dotter kommer att sväras in som Perus första kvinnliga president.

- Fujimori är säker på att Keiko blir Perus nästa president och att _fujimorismon_ kommer tillbaka till regeringspalatset inom kort. Han har sagt att alla vi _fujimoristas_ måste arbeta gentemot det målet. Som en förlängning av hans politik, för landets bästa.

- Jag tror att Keiko gör som vilken annan dotter som helst, det vill säga beskyddar sin far in i det sista, säger Francisco Guiterrez som tagit skydd från solen under en av de arkadgångar som omringar Plaza de Armas i hjärtat av Arequipa. Om jag ska vara kritisk så är väl problemet att hon inte riktigt har någon tydlig agenda kring sin kandidatur men å andra sidan är vi så många som hoppas och innerligt tror på att sanningen slutligen ska komma fram och att vår Alberto slutligen kommer frias. Det stödet kommer att räcka långt, fortsätter han och tittar ut över det livliga torget.

_Lisa Ljunggren_

Fakta

Efter en 19 månader lång rättegång dömdes Alberto Fujimori den 7
april till 25 års fängelse för brott mot de mänskliga rättigheterna.
Rättegången innehöll fyra åtalspunkter: mord på 13 personer i det
fattiga bostadsområdet Barrios Altos i Lima 1991, kidnappning av
företagsmannen Samuel Dyer och journalisten Gustavo Gorriti samt
kidnappning av och överlagt mord på en universitetsprofessor och nio
studenter från universitetet La Cantuta i Lima år 1992. Domen överklagades
den 23 april och utfall av överklagandet väntas komma i slutet av maj.

Den rättegång som i dagarna skjutits upp är fristående från de förra
och rör korruptionsbrott; Fujimori anklagas för att ha olagligt ha
betalat sin dåvarande rådgivare Vladimiro Montesinos motsvarande 15
miljoner dollar.