"Vi måste sprida vetskapen"

*Varannan minut misshandlas en kvinna i Peru. 30 kvinnor i timmen, mer än 700 kvinnor om dagen. Latinamerika.nu har följt några av rörelserna som jobbar för en förändring.*

De statliga kvinnojourerna runtom i landet, Centro Emergencia Mujer (CEM), tog mellan januari och september i år emot över 34 000 kvinnor som blivit utsatta för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld.

- Det allra mest skrämmande är att vi är fullt medvetna om att mörkertalet är enormt. Många är så nedtryckta att de sedan länge övergett tanken om en utväg och skulle aldrig våga sig iväg för att få hjälp, säger Doris Vizcarra, som är psykolog vid en av CEM:s kvinnojourer i Arequipa.

Enligt en studie gjord av kvinnoorganisationerna Flora Tristán och Demus avlider nio peruanska kvinnor varje månad till följd av våldet, och i de allra flesta fall känner offret förövaren sedan tidigare. I samband med FN:s Internationella dag mot våld mot kvinnor har det anordnats en rad aktiviteter kring ämnet runtom i Arequipa-regionen och uppslutningen har på sina håll varit stor.

I ökensamhället El Pedregal utanför Arequipa hölls i helgen en kapacitetsstärkning för ett kvinnonätverk. Aktiviteten resulterade i en heldag som avslutades med en _pasacalle_, ett musikfyllt manifestationståg, runt den lilla staden under parollen ”Tillsammans för ett liv utan våld”.

Pasacalle i El Pedregal "Tillsammans för ett liv utan våld": Lisa Ljunggren

- Det är våran skyldighet att ställa oss upp för våra systrar som inte kan eller inte vågar, sade Monika, en av de yngsta deltagarna på plats, blott 14 år. Våld kan vara så mycket, och alla måste upplysas om vad som är rätt och vad som är fel. Våld är inte bara ett slag över ansiktet, våld är vilken handling som helst som inkräktar på den fysiska, psykiska eller sexuella integriteten. Det är den vetskapen vi måste sprida, säger hon.

"Vi accepterar inte att bli misshandlade": Lisa Ljunggren

Under tisdagen anordnades flertalet _pasacalles_ runtom i regionen. Den största av dem, i regi av kvinnodepartementet MIMDES, lockade över 500 personer. På plats fanns representater från såväl kvinnoorganisationer, militären, polisen, kvinnodepartementet, kvinnojourer samt övriga organisationer.

"Den hand som beskyddar ska aldrig skada!": Lisa Ljunggren
"Jag förtjänar att leva utan våld": Lisa Ljunggren

_Lisa Ljunggren_