Våldet mot kvinnor ökar

*Enligt den nicaraguanska polisen mördades 40 kvinnor mellan januari och september i år. Men enligt Nätverket kvinnor mot våld, en av landets största kvinnoorganisationer, har 64 kvinnor blivit mördade fram till november i år.*

- Problemet med polisens register är att den enbart innefattar de fall då kvinnor mördas av sina män, men inte de fall där kvinnor dör några dagar senare till följd av misshandeln, säger Fátima Millón, taleskvinna för kvinnorganisationen.

Det beräknas att en kvinna mördas varje vecka i Nicaragua och i andra centralmerikanska länder är mordfrekvensen högre. I Honduras mördas två kvinnor om dagen och i Guatemala och El Salvador cirka en kvinna per dag.

Men våldet mot kvinnorna handlar inte enbart om mord och misshandel. De sexuella brotten har ökat med över 100 procent under de första sex månaderna i år jämfört med samma period i fjol.

Omkring tio anmälningar om sexuellt brott kommer in till polisen dagligen. Mörkertalet är stort. För varje fall som anmäls finns det cirka 20 sexuella brott som förblir oanmälda.

Latinamerika.nu var ute i Nicaragua och rapporterar från tre städer om FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor.

- Vi vill inte se flera döda kvinnor!

”Vi kan alla vara feminister. Men ingen är fri förrän vi alla är fria”

- Vi är här för våra barns framtids skull.

- Kvinnorna utsätts inte bara för fysiskt våld. Det är också politiskt. Deras yttrandefrihet är begränsad och det är mycket värre med denna regering än med de tidigare.

Redan den 22 november började den internationella dagen att uppmärksammas i nordvästra Nicaragua. En av landets starka feministgrupper, Mujeres del Colectivo de Matagalpa, arrangerade en karneval genom staden och dansgruppen ”Grupo Informal” avslutade med frigörande dans.

Teatergruppen, Chispita Lúdica, från kvinnoorganisationen Xilonem i staden Estelí, presenterade pjäsen ”Hasta aquí” (Hit men inte längre) som handlar om det sexuella våldet som drabbar barn.

- Jag är monstret i pjäsen, och monstret representerar det sexuella utnyttjandet. Om någon kommer och gör något mot oss, så måste vi säga det omedelbart till någon vi känner, säger Ericka Rizo, nio år.

Teatergruppen Chispita Lúdica var med under karnevalen i Matagalpa.

I Estelí firades internationella dagen mot våld mot kvinnor med sambatakter och dans. Skolan Fransisco Luis Espinoza presenterade sitt flermanna band.

_Text och foto: Erika Brenner och Roxana Ortiz_