USA hårt kritiserat på toppmöte

Vid förra veckans latinamerikanska försvarstoppmöte i Santa Cruz, Bolivia, diskuterades teman som ökad transparens i ländernas militärbudgetar, naturkatastrofer och solidaritet mellan länderna.
Bolivias president, Evo Morales, fördömde USA:s planer för statskupper i de länder som ingår i det latinamerikanska energi- och handelssamarbetet ALBA.

Under fyra dagar samlades försvarsministrar från 28 latinamerikanska länder i Santa Cruz i östra Bolivia. Bolivia stod som värd för denna nionde konferens. Agendan hade Bolivias regering arbetat fram genom förberedande möten tillsammans med sociala rörelser och representanter från försvarsministeriet, och på den fanns bland annat teman som säkerhet, kvinnor och ursprungsfolks deltagande i militären och koordination av hjälp vid naturkatastrofer.

I sitt invigningstal underströk Bolivias president Evo Morales alla staters rätt till suveränitet och territoriell integritet och frågade:
- Hur kan det finnas fred om det finns militärbaser?

Med det refererade Morales till det faktum att USA har militärbaser i exempelvis i Ecuador, Honduras, Colombia, Peru, Paraguay, som USA själva menar används för narkotikabekämpning och i kriget mot terrorismen. Morales uttryckte att dessa är förevändningar för att förfölja och kriminalisera sociala rörelser och menade att de ligger bakom massakrer av människor såsom i Villa Tunari i Bolivia.

Ramavtal med USA på gång

President Morales fördömde även de försök till statskupper som skett i Venezuela, Honduras och senast i Ecuador och sa att fram tills för sex år sedan var det USA:s ambassadör i Bolivia som bestämde vilka som satt i Bolivias regering. 2008 slängde Bolivia ut USA:s ambassadör, men nu håller de två länderna på att arbeta fram ett nytt ramavtal för framtida relationerna.
Morales gav även svar på tal till USA:s försvarsministers Robert Gates kommentar att Bolivia borde se upp för att ha relationer med Iran:
- Bolivia är fritt att ha relationer med alla länder i världen, sa Morales.

Enligt tidningen Los Tiempos avstod Gates från att kommentera Morales uttalanden, han menade att de största säkerhetsproblemen för kontinenterna är transnationella kriminella aktiviter, naturkatastrofer, narkotika- och vapensmuggling, samt människotrafficking.

Under mötet kom ländernas ministrar bland annat överens om att länder bör informera om sina militära utgifter, samt bistå med ökat stöd vid naturkatastrofer.

Kuba och Honduras deltog inte i mötet. Kuba vägrar att återgå till OEA (Organisationen för de Amerikanska Staterna) och Honduras har efter kuppen mot den förre presidenten, Manuel Zelaya, heller inte återgått till OEA. USA:s försvarsminister Robert Gates deltog enbart i konferensen invigning.

Text: Hanna Dahlström