Uruguay

Giftiga bekämpningsmedel påverkar vardagen för invånarna i Guichón

Artigas Faguzolas är en av många småbrukare i Uruguay som påverkats av industrijordbrukets växtgifter. Foto: Carin Emenius

I den uruguayanska staden Guichón har invånarnas vatten förstörts av de gifterna som sprids över de storskaliga jordbruken. Ana Batista använder inte brunnens vatten i hushållet alls längre:- Det känns som att det bränner mig i ansiktet, berättar hon. 

Stående ovationer för Mujica vid presidentbytet i Uruguay

Gonzalo och Carlos Suarez var två av tusentals människor som samlats i Montevideo för att tacka av presidenten José Mujica. Foto: Carin Emenius

José ’Pepe’ Mujica lämnade i söndags över presidentbandet till Tabaré Vázquez efter fem år vid makten. Under överlämnandet hyllade det uruguayanska folket sin karismatiske ledare och ville inte låta honom gå.

Guldkantade förberedelser inför karnevalen i Montevideo

Silverskorna blir till guld. Karnevalsgruppen La Jacinta förbereder sig inför karnevalen i Montevideo.

Det är karneval i Montevideo. Runt om på stadens gator och scener pågår olika uppträdanden. Latinamerika.nu finns på plats och följer karnevalsgruppen La Jacinta.

Luciafirande i Montevideo

Luciafirande i Montevideo.

Med sång och traditionsenlig mat samlades ett hundratal personer i Montevideo på lördagskvällen för att fira Lucia.

Tabaré Vázquez Uruguays nya president

Med löfte om satsningar på äldrevård, funktionshindrade och nyfödda, men även om att utveckla infrastrukturen, tog vänsterpartiet Frente Amplios kandidat, Tabaré Vázquez, hem segern i presidentvalet i Uruguay den 30 november.

Vänstern i majoritet inför presidentvalet i Uruguay

Helgen före valet i oktonber samlades Frente Amplios anhängare längs la rambla, kustvägen, för att stillsamt men bestämt stå upp för sin tillhörighet. Foto: Carin Emenius.

Söndagen den 26 oktober 2014 gick över 90 procent av Uruguays invånare till valurnorna.- Valet är obligatoriskt, är det så att man inte går och röstar, då får man böta, säger svenska Kicki Eskelund som har bott halvårsvis i Uruguay sedan 12 år tillbaka.Då ingen kandidat fick en majoritet av rösterna i första rundan kommer det bli en andra omgång den 30 november.

Uruguay: Stärkta rättigheter för hemarbetare i fokus vid kongress

Närmare 50 miljoner människor i världen uppges vara anställda i privata hem och nästan en tredjedel av dem skyddas inte av nationell arbetslagstiftning. I veckan hölls en kongress i Uruguay med fokus på hemarbetares arbetssituation. - Vi har kommit hit för att sluta oss samman, för att bli hörda, eftersom vi vill föra vår egen talan, säger Ernestina Ochoa, hemarbetare från Peru, och en av deltagarna vid Internationella kongressen för hemarbetare i Uruguays huvudstad Montevideo.

De vill legalisera cannabis i Uruguay

Sedan juni 2012 dikuteras ett lagförslag i Uruguay som syftar till en legalisering av cannabis. Till argumenten hör bland annat att legalisering skulle minska relaterad kriminalitet och vara ett sätt att motverka beroende. Latinamerika.nu har träffat Clara Mosteo, från organisationen PRODerecho, som är ett av de organ som driver frågan.

Uruguay godkänner homoäktenskap

Uruguay blev i förra veckan det andra landet i Latinamerika som godkänner äktenskap mellan personer av samma kön. Den nya lagen gör det också möjligt för homosexuella att adoptera. Lagen godkändes med bred majoritet i Uruguays underhus i onsdags i förra veckan. Det lilla landet blir därmed det andra i Latinamerika, efter Argentina, som godkänner äktenskap mellan personer av samma kön. - Detta är en hörnsten för förändringar i vårt samhälle, säger juristen Michelle Suárez, från Ovejas Negras, en organisation som arbetar för hbt-personers rättigheter.

Uruguay är första landet i Sydamerika att legalisera abort

Efter 14 timmars lång debatt och med minimal marginal godkände Uruguay lagförslaget som innebär fri abort för kvinnor 12 veckor in i graviditeten. Liknande lagar finns i Mexico och på Kuba, men i Sydamerika är Uruguay ännu ensamma. Det var den 25 september i år som parlamentet under 14 timmar diskuterade lagförslaget om fri abort. Frågan är inte ny i Uruguay. År 2008 var ett liknande lagförslag på agendan, men röstades då ner. Även i år har förslaget mötts av motstånd då bland annat kyrkan hotat att bannlysa de som röstar för. Den här gången godkändes lagen - med 50 röster för och 49 mot.

Sidor

Prenumerera på Uruguay