Tre kvinnomord på en helg

När 38-åriga Graciela Tercero Orozco nyligen mördades av sin mans tre söner var det på grund av en förbannelse som de ansåg henne vara skyldig till. Förbannelsen ska ha varit riktad mot sönernas mamma, som gick bort bara dagarna innan.

Tercero Orozco befann sig, enligt en artikel i dagstidningen La Prensa på ett majsfält hemma i Ocote Dudu, i nordöstra Nicaragua, med sin man, Teodoro Méndez Hernández, och sina döttrar när de tre styvsönenar ville hämnas för sin mamma. Dagarna innan hade mamman avlidit, enligt  sönerna på grund av en förbannelse som Tercero Orozco ska ha uttalat. Snart dök ytterligare en av mannens söner samt hans svärson upp varpå bråk uppstod mellan de två grupperna och tre av männen blev skadade. Graciela Tercero Orozco försökte fly med sina döttrar, men männen kom ikapp henne och angrep henne med fyra macheteslag i ansiktet, huvudet och magen.

Mordet var ett av tre kvinnomord som skedde i Nicaragua samma helg. Ett av dem begicks i Managua, där en 43-årig man ströp sin tio år yngre sambo på ett hotellrum då han misstänkte henne för att vara otrogen. I El Nuevo Diario berättar han att han hade sett henne tillsammans med en annan man och därför inte ångrar något, men enligt en av offrets släktingar skedde mordet för att hon var på väg att lämna 43-åringen.

Text: Simon Lundh, Svalorna