Trakasserad poet får internationellt stöd

*Den världsberömda nicaraguanska poeten och före detta kulturministern Ernesto Cardenal anklagar president Daniel Ortega för politisk förföljelse och vägrar betala böter för ”smädelse”. Han får internationell uppbackning av bland annat den uruguayanske forfattaren Eduardo Galeano.*

Poeten, frihetsteologen, skulptören och konstnären Ernesto Cardenal medverkade till att göra den naivistiska nicaraguanska konsten världsberömd.


- Om de vill fängsla mig, låt dem göra det, säger Ernesto Cardenal, som har fått ett dygn på sig att betala tusen dollar i böter för en ”förolämpning” för många år sedan i en egendomstvist.

Ernesto Cardenal försäkrar, att det handlar om en ”politisk vendetta” från Daniel Ortegas sida. Cardenal blev mycket väl mottagen och hyllad i Paraguay, när Fernando Lugo tillträde presidentämbetet för ett par veckor sedan, medan Ortega var tvungen att hålla sig borta. Kvinnorörelsen i Paraguay, med kvinnoministern Gloria Rubín i spetsen, fördömde "våldtäktsmannen" Daniel Ortega, anklagad men inte dömd för att systematiskt ha utnyttjat sin styvdotter sexuellt. Därför vägrade hon att ta emot honom i landet.

-All min solidaritet till Ernesto Cardenal som står emot ett uselt rättsystem som arbetar för en usel regering, säger Eduardo Galeano.

- Låt dem inte röra dig! Du är inte ensam, försäkrar prominenta internationella och nationella konstnärer i kör.

Nicaraguanska författare som Sergio Ramírez och Giaconda Belli försäkrar, att de internationellt kommer att fördöma Daniel Ortega för att manipulera rättssystemet till att förfölja sina fiender och belöna sina vänner.

_Text och foto: Erika Brenner_