COP20

Världens folkrörelser enas i kampen för klimaträttvisa

Solen sken över Perus hu­vudstad Lima och en behaglig bris blåste över gatan medan 15000 demonstranter marscherade under samma paroll: ”Ändra systemet, inte klimatet!”

Megafoner, banderoller, flaggor och människor i färgglada kläder prydde betongdjungeln, samtidigt som trafiken i de hårt trafikerade innerstadsavsnitten styrdes bort av folkmassorna. Luften kändes lättare att andas då gatorna tömdes på bilar och tusentals energiska demonstranter tog över det offentliga rummet.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

Stora frågor skjuts på framtiden efter kompromiss i Lima

Efter utdragna förhandlingar i Lima enades delegater från 195 länder om ett minimum av åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna. Det är ett steg på vägen mot en global klimatöverenskommelse i Paris nästa år - men innehållet betraktas som tunt.

”Lösningarna på klimatförändringarna finns här”

Antonio Zambrano Allende från den peruanska miljöorganisationen Mocicc.

Medan FN:s tjugonde klimatkonferens äger rum i Lima förbereder Latinamerikas folkrörelser just nu sin egen toppkonferens. Där står alternativa lösningar som matsuveränitet, småskaligt jordbruk ett annat ekonomiskt system i fokus.

Kvinnor ställer krav på klimattoppmöte

Peruanska kvinnoorganisationer arrangerade eget klimattoppmöte. Foto: Frida Ekerlund

Rätten till mark, vatten, matsuveränitet och bejakandet av naturens rättigheter. Det är några delar av innehållet i det förslag för en hållbar klimatpolitik som olika peruanska kvinnoorganisationer tagit fram. Förslagen kommer att presenteras i samband med FNs klimattoppmöte COP20 som just nu pågår i Perus huvudstad Lima. Under kvinnornas möte diskuterades även de allvarliga problem som stora gruvprojekt för med sig.

Organisationer vill se jordbruket i centrum på klimatmöte

Effekterna av orkanen Mitch i Tegucigalpa, Honduras, 1998. Foto: United States Geological Survey/Wikimedia Commons

Klimatförändringarna utgör ett stort hot mot jordbruket i Centralamerika och därmed den framtida tillgången på mat. Därför kräver många lokala organisationer nu att deras regeringar fokuserar på dessa frågor i samband med det kommande klimatmötet COP20 i Lima.

Prenumerera på COP20