Sydamerika

Nya kraftverksdammar drabbar Amazonas ursprungsbefolkningar

Alta Floresta , 171026 (IPS) - Nya kraftverksdammar längs floden Teles Pires i Amazonas i Brasilien har lett till att mängder av fisk och sköldpaddor dör och att fångsterna blir sämre för lokala fiskare. Det uppger företrädare för de ursprungsbefolkningar som lever längs floden och som är beroende av fisken som proteinkälla.

Klimatanpassning avgörande för kampen mot hungern

Foto: Municipalidad Antofagasta/Flickr Creative Commons

Klimatförändringarna leder till att förutsättningarna förändras för Latinamerikas bönder.

Dammar kan rädda mangroveskogar i Surinam

Surinam förlorar mangroveskog i snabb takt. Forskare varnar för att alla mangroveträd längs kusten kan vara borta om 30 år om inte åtgärder vidtas.

Buen vivir målet för ursprungsfolken i CAOI

CAOI, det Andinska nätverket för ursprungsfolksorganisationer, höll sin tredje kongress i Colombia i veckan med 200 deltagare. Under kongressen förnyade organisationerna det gemensamma målet att arbeta för ett paradigmskifte genom livsfilosofin "buen vivir". Under kongressen gjordes en utvärdering av de framgångar och utmaningar som nätverket har haft sedan det bildades år 2006.

Mercosur vurmar för gruvnäringen

Samtidigt som flera konflikter kring stora gruvprojekt rasar i Sydamerika, bland annat i peruanska Cajamarca där flera personer omkommit till följd av striderna, så har frihandelsorganisationen Mercosur beslutat att värna om just gruvnäringen. Det var under det senaste toppmötet i argentinska Mendoza som medlemsländerna i handelsorganisationen Mercosur deklarerade gruvnäringen som väldigt viktig för den ekonomiska och sociala utvecklingen i regionen. Det rapporterar bland andra tidningen El Tiempo de San Juan.

Guldindustrin skapar flera problem för Guyanas befolkning

Fabian George har druckit och använt det vatten som runnit längs bergsidorna vid hans hem i årtionden, fram tills nu, då världsmarknadens pris på guld börjat stiga. Nu vågar varken han eller de andra invånarna i Chi Chi distriktet i västra Guyana,nära Venezuela, dricka, eller ens bada i vattnet närmast de ursprungsfolksamhälle där de bor. Detta på grund av kemiska föroreningar, slam från floder och stränder, samt de mudderverk som lokala gruvarbetare och brasilianare jobbar med i området.

Översvämningar drabbar Bolivia och Peru

Över 60 personer har omkommit i Bolivia och i Peru har det utfärdats undantagstillstånd i stora delar av landet, som en följd av de kraftiga regn som drabbat länderna under årets två första månader. I Bolivia är det i första hand regionerna Beni i norr, La Paz i väster och Cochabamba i centrala Bolivia som drabbats. I Beni och Cochabamba har floder svämmat över vilket orsakat förluster av skörd och boskap. I La Paz har de kraftiga regnen framför allt lett till jordskred, i vilka cirka tusen bostäder har blivit förstörda.

Militär dömd för tvångsförsvinnanden

Löjtnant Luis Alfonso Plazas Vega är dömd till 30 års fängelse för tvångsförsvinnanden i Colombia. Processen och fallet har varit kantad av problem som hot mot åklagaren, trakasserier mot familjerna och mord på två advokater som jobbade med fallet. - Rättvisan har sagt sitt med domen, demokratin försvaras inte med tortyr, tvångsförsvinnande eller mord, säger Jorge Molano, en av de inblandade advokaterna.

"Ingen kapprustning i Sydamerika – ännu"

De sydamerikanska ländernas ökande vapenhandel på senare år, beror inte i första hand på upplevda hot från grannländerna. Det anser Carina Solmirano, argentinsk forskare vid Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Hälften av latinamerikas kvinnor offer för våld

Latinamerika är en farlig kontinent för kvinnor. Över 50 procent av den kvinnliga befolkningen på kontinenten har blivit utsatta för någon sorts våld, enligt siffror från FN.

Sidor

Prenumerera på Sydamerika