Sverige

Hon bevakar fred i Colombia efter exil i Sverige

Imelda Daza Cotes är en av sex representanter i parlamentet som bevakar implementeringen av fredsavtalet för Farc-gerillans sida. Foto: Ricardo Ocampo Daza

Efter 26 år i Sverige är Imelda Daza Cotes på plats i Colombias parlament för att bevaka fredsprocessen. Trots svåra utmaningar lyser engagemanget i hennes ögon. Nu är hon tillbaka för att ena folket och bygga fred.

Ett alternativ till det materialistiska livet

Författarna till boken Pengarna eller livet - ett annat sätt att leva: Anika Agebjörn, Carmen Blanco  Valer och Anna Nylander. Foto: Per Nylander

Pengarna eller livet. Det ultimatumet utforskar och tänjer författarna på i boken med samma namn, i vilken de går till botten med vad urfolksfilosofin sumak kawsay, det goda livet, innebär.

Jorden kallar på vår uppmärksamhet

Sent på måndagskvällen den 8 augusti 2016 drabbades Ecuadors huvudstad Quito av ett kraftigt jordskalv. Ett skalv som uppmätte 4.7 på Richterskalan och hade sitt epicentrum i Quito där jag just nu befinner mig. 

Samma dag inföll den av organisationen Global Footprint Network instiftade dagen: Overshoot Day. Den dag per år då vi konsumerar mer än vad vår jord kan återskapa på ett år. I år inträffade den dessutom rekordtidigt igen. Nu krävs det, enligt WWF, drygt 1,6 planeter för att återskapa de naturresurser som konsumeras av oss människor.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

Tempen tas på Latinamerika

Foto: Leonardo Lopez/Flickr Creative Commons

Är Latinamerika på väg in i en ny högerera? Hur påverkar ägarkoncentrationen av media det fria ordet? Hur kan Latinamerikas rika naturresurser förvaltas på ett hållbart sätt? Lördagen den 11 juni arrangeras en heldag av seminarier och panelsamtal kring bland annat dessa frågor på ABF-huset i Stockholm.

Från backpacker till folkbildare

Stefan Strömberg

Det kan tyckas ironiskt att Stefan Strömberg en gång i tiden gallrades bort i antagningen till volontär för Latinamerikagrupperna, dåvarande UBV. För medan volontärer under åren kommit och gått, har Stefan Strömberg bestått. – Det finns många teorier om varför jag inte blev antagen, kanske tyckte dom att jag var för självständig. Men jag har slutat spekulera i det där för länge sen, säger Stefan Strömberg med en axelryckning.

Chilensk musikfest i Globens Annex när Vive Chile 2015 besökte Stockholm

Sol y Lluvia var favoriter under Vive Chile 2015 i Stockholm. Foto: Denise Berg

De chilenska artisterna Manuel Garcia, Sol y Lluvia, Gondwana och Los Vikings 5 flögs in från Chile för att spela på festivalen Vive Chile 2015, som arrangerades av flera chilenska ministerier, Riksförbundet Victor Jara, Radio Bahía och Svensk-Chilenska kulturinstitutet.

”Håller du tyst dödar de dig i vilket fall”

Bild från Limón, Honduras. Fristadsförfattaren Julia från Honduras skriver poesi om konflikterna i hemlandet. Foto: Hjvannes/Wikimedia Commons

Honduras är idag ett av världens farligaste länder. Poeten Julia har fått en fristad i Sverige varifrån hon riktar kritik mot en våldsam och korrupt regim stöttad av starka ekonomiska intressen.  

Lyckligt slut för fängslad svensk-colombiansk journalist

Den svensk-colombianske journalisten Joaquín Perez Becerra, som suttit fängslad i colombianskt fängelse under tre år misstänkt för samröre med Farc-gerillan, frigavs den 18 juli. Latinamerika.nu har tidigare rapporterat om fallet med Perez Becerra, som 2011 arresterades i Venezuela för att sedan i Colombia dömas till åtta års fängelse misstänkt för samröre med Farc-gerillan. Efter en granskning genomförd av en apellationsdomstol, Tribunal Superior de Bogotá, drogs slutsatsen att åklagarsidans bevisning inte höll och Becerra kunde släppas fri, friad på alla åtalspunkter. Kritiserad dom

Kvinnor med latinamerikansk bakgrund väver solidariskt nätverk i Sverige

Tusentals kvinnor med latinamerikansk bakgrund har kommit till Sverige av olika anledningar. Nu har en grupp av dessa bildat ett eget nätverk. Initiativtagaren heter Carmen Blanco Valer. Här berättar hon för Latinamerika.nu hur nätverket växt fram. Vilken bakgrund har de latinamerikanska kvinnorna i nätverket?

Rättvist kaffe tog Celine till Sverige

Hon var tio år när hon började hjälpa till på familjens kaffeodling och hemma har det pratats om kaffe så länge hon kan minnas. Idag jobbar Celine Herrera från Dominikanska republiken som konsult åt landets jordbruksdepartementet och är ett affischnamn för Fairtrade. Celine Herrera har kommit hela vägen från Dominikanska republiken till Sverige för att delta i en miniturné ordnad av Fairtrade Sverige. Under den gångna veckan har de bland annat hunnit besöka livsmedelsbutiker på Östermalm, föreläst på Fairtrade Forum i Eskilstuna och blivit intervjuade av journalister i Borlänge.

Sidor

Prenumerera på Sverige