Strejk har intensifierat studentkonflikt

The Guardian jämför den chilenska studentrörelsens ledare, Camila Vallejo, med zapatistarörelsens Marcos. Bio bio regionens borgmästare anser att ungdomarna på barrikaderna är frukten av utomäktenskapliga barn. Och hälsoministern säger att elevernas hungerstrejk är fejk. 

Samtidigt som hundratusentals chilenare deltagit i olika demonstrationståg runt om i landet, denna gång initierade av ett av Chiles största fackförbund CUT, Central Unitaria de Trabajadores, har regeringen gjort det ena sensationella uttalandet efter det andra. Det mest uppseendeväckande var kanske borgmästaren Victor Lobos inlägg på torsdagen, efter att ha deklarerat sin upprördhet över det faktum att 40 procent av Chiles barn föds utanför äktenskap:

- Chile idag är ett land utan traditionella kärnfamiljer. [...] Jag antog redan för länge sedan att det här skulle medföra sociala problem för Chile, och precis, från problem till det mest extrema som är anarkismen.

Uttalandet har citerats i samtliga nationella medier under torsdagen, varvat med hälsoministern Jamie Mañalich påstående att de hungerstrejkande eleverna fejkar. Något som dementerats av både elever, föräldrar och läkare.

Chiles egen Marcos

Men studentrörelsen hyllas också. Och mer än någon hyllas dess ledare Camila Vallejo. Utländsk media beskriver henne som en smart ung kommunist som dessutom har talets gåva. I veckan jämförde tidningen The Guardian Vallejo med zapatistarörelsens ledarikon Marcos och framställde henne som "studentbefälhavaren som kan stänga ner en stad".

Camila Vallejo: CNN ChileTidningen syftade till den just avslutade generalstrejken, som med fackförbundet CUT i fronten stöttats av både studenterna och en rad organisationer och sociala rörelser. Ropen som ekat mellan husvägarna har krävt både gratis utbildning, högre pension, trygga anställningar och billigare sjukvård.

Regeringen anser dock att strejken varit ett flopp och hävdar att färre än 10 procent av de statsanställda deltagit. Och på tv har strejkdagarna framställts som det perfekta tillfället att göra olika ärenden till till exempel folkbokföring och andra statliga instanser, då personalen är på plats men besökarna få.

Samtidigt uppges olika ministrar ha hotat att dra statsanställda inför rätta under terrorlagstiftningen om de strejkar. Att det i sådana rättegångar kan användas både anonyma vittnen och dömas livslånga straff kanske kan förklara att flera offentliga arbetsplatser fungerade som vanligt trots strejken.

Barrikader och gripna

Brinnande barrikad under torsdagens demonstration i Valparaíso.: Lisa KarlssonÄven om demonstrationerna i allmänhet gått lugnt till väga har de också medfört omfattande materiell förstörelse då en rad butiker och offentliga byggnader saboterats, närmare 200 personer har gripits och de större städernas centrum har dränkts i tårgas. Och protesterna kommer att fortsätta.

- Så länge vi inte får något svar eller förslag som uppfyller våra krav måste mobiliseringen fortsätta. Och rörelsen växer och protesterna intensifieras för varje negativt svar regeringen kommer med, sa Camila Vallejo i en intervju med CNN Chile på torsdagskvällen, samtidigt som hon uppmanade regeringen att ta studenternas demonstrationer på större allvar.

- Chile har vaknat, Chile har rest sig, och vill bygga ett nytt land. Och i en demokrati är det här legitima och giltiga krav.

Text och foto: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna

Fakta

Studenternas krav:

En förstatligad finansiering I dagsläget finansieras de statliga skolorna via kommunerna. Studenterna kräver att de istället ska finansieras via staten.
Vinststopp Dagens lagar tillåter vinstdrivande högre utbildningar. Det vill studenterna förbjuda.
Gratis utbildning Chiles universitetsutbildningar hör till de dyraste i världen. Studenterna kräver att all utbildning ska bli kostnadsfri.

Regeringens förslag:

Garanterad kvalité Som svar på studenternas krav har regeringen bland annat lagt fram ett 21-punktsförslag, där man till exempel garanterar kvalitetsutbildning för alla och en gradvis avkommunalisering av grund- och gymnasieskolan.
Samtal i kongressen För två veckor sedan föreslogs även runda bordssamtal i kongressen mellan politikerna och studenterna för att man tillsammans ska finna en lösning på konflikten. Gymnasieeleverna har antagit erbjudandet, medan universitetsstudenterna säger nej.

Källor: BBC Mundo, www.emol.cl  och www.cooperativa.cl