Stolthet över Nobelpris i Mario Vargas Llosas hemstad

Årets nobelpristagare i litteratur blir den förste latinamerikanen på 20 år som får det eftertraktade priset. Mario Vargas Llosa, med ursprung från Arequipa i Peru, har varit en kontroversiell politiker och är en inflytelserik personlighet i landet.

Mario Vargas Llosa slog igenom internationellt med sin första roman Staden och hundarna år 1963. Andra kända verk är: Det gröna huset, Tant Julia och författaren, Bockfesten och Den stygga flickans rackartyg. Han har även skrivit ett flertal novellsamlingar, intervju- och reportageböcker samt essäsamlingar.

Han är den sjätte latinamerikanen i ordningen som får priset. Senast var det mexikanen Octavio Paz som mottog nobelpriset i litteratur år 1990.

Mario Vargas Llosa gick från att vara sympatisör i vänsterrörelsen till att bli en utpräglad liberal och högerpolitiker på 80-talet. Han ställde upp i presidentvalet år 1990 där Alberto Fujimori vann.

Numera är författaren bosatt i Madrid och ledamot av den Kungliga Spanska Akademien.

Latinamerika.nu har pratat med fyra personer i hans hemstad Arequipa.

1. Har du hört att Mario Vargas Llosa vunnit nobelpriset i litteratur?
2. Har du läst något av honom?
3. Vad tror du att priset kan ha för betydelse för Peru?

Wilber Chávez PantigosoWilber Chávez Pantigoso, kommunarbetare
1. Det hade jag inte hört.
2. Jag har läst något av honom för länge sedan men jag kommer inte ihåg vad boken hette.
3. Det är bra för Perus självförtroende, det kommer att lyfta oss i internationella sammanhang. Förhoppningsvis kan det hjälpa andra peruanska författare att följa hans spår.

Elder Palomino ChacataElder Palomino Chacata, publicist
1. Ja, jag läste det i internettidningarna i morse.
2. Jag har läst en hel del av honom. Det är många av hans politiska åsikter som jag inte delar, men han är en mycket inflytelserik författare.
3. Arequipa har alltid varit en kulturell stad, vilket priset är ett bevis på. Nu kan vi dra nytta av och sätta oss på kartan.

Karen Flores CordobaKaren Flores Cordoba, servitris
1. Nej, det visste jag inte om.
2. Vi läste en del av honom i skolan för länge sen men sedan har jag inte hunnit läsa så mycket mer.
3. Jag blir stolt! Det är få i Peru som läser böcker på grund av tidsbrist och det liv vi lever.  Jag hoppas att fler intresserar sig för litteratur och att det kan påverka våra ungdomar att bli mer kulturella.

Marylia TurpoMarylia Turpo, student
1. Ja, jag hörde det i morse.
2. Jag har läst flera böcker av honom, bland annat Det gröna huset. Jag tycker inte att han väljer så intressanta teman och att han mest skriver utifrån ett stadsperspektiv. Han beskriver fattigdomen på ett sätt som jag inte håller med om.
3. Det är bra att vi som land kan bidra kulturellt i ett internationellt sammanhang.

Text: Mattias Niinisaari, bild: Nadia Enedahl