Starka sociala protester i Brasilien

Det som i förra veckan började som protester mot höjda busspriser i São Paulo håller på att utvecklas till något mycket större: en typ "arabisk vår" i Brasilien. På måndagskvällen planeras nya demonstrationer med minst 230 000 personer i São Paulo.

Busspriset höjdes med 20 centavos, från tre reais till 3,20 (motsvarande knappt tio kronor). Men det var droppen som fick bägaren att rinna över. I Brasiliens storstäder är situationen sedan länge spänd. Miljontals arbetare tillbringar dagligen timmar i överfulla bussar och tåg för att komma till sina dåligt betalda jobb utan sociala rättigheter. De färdas genom en stad full av crack-missbrukare och andra socialt utslagna, med risk för att bli rånade eller överfallna när som helst. Skatterna är höga, men mycket slukas upp av det politiska systemet och den ineffektiva statsförvaltningen. Den allmänna skolan eller sjukvården är undermålig, ja, livssituationen i största allmänhet, och den utgör en skarp kontrast till det växande, förbättrade Brasilien som den federala regeringen målar upp inför omvärlden.

Tårgas och gummikulor

Den 13 juni tog tålamodet slut i São Paulo. Rörelsen för gratis kollektivtrafik (Movimento Passe Livre) samlade 10 000 demonstranter till en protest som möttes av kravallpolis med tårgas och gummikulor. 12 poliser och 105 civila skadades i sammandrabbningarna. Fler än 240 personer greps. Flera videor i sociala media visar att det var polisen som startade våldsamheterna, trots att demonstranterna i kör ropade Utan våld! (Sem violência!) Kritiken mot polisens agerande var stark, både i vanlig kommersiell media och alternativa. Den utlöste också en debatt om Brasiliens sociala och strukturella problem där protesterna jämställdes med protesterna i Turkiet och den arabiska våren.

Delstatssekretararen for Offentlig säkerhet, Fernando Grella, ansvarig för den delstatliga militärpolisen, kallade på söndagen till överläggningar med rörelsen för att försöka garantera att måndagens demontration ska gå lugnt till.

- Vi vill att demonstranterna ska kunna utöva sin rätt att manifestera sig. Polisen har möjlighet att stänga av demonstrationsvägen för att minimera kontakten med den vanliga befolkningen, sa Grella under en presskonferens på söndagen. Han lovade också att polisens agerande på torsdagen ska utredas.

Utländskt stöd

Händelserna i São Paulo fick snabbt uppmärksamhet runt om i världen och i fyra europeiska städer (Paris, Berlin, Coimbra och Dublin) planeras stöddemonstrationer under de närmaste dagarna. Även inom Brasilien håller rörelsen på att sprida sig med kallelser till demonstrationer i andra storstäder.

Allt detta händer i samband med fotbollscupen The Confederation Cup som i dagarna spelas på fem renoverade mångmiljard-arenor runt om i Brasilien. Under lördagens invigningsmatch mellan Brasilien och Japan i Brasília buades president Dilma Rousseff ut av publiken. Istället för att som planerat bli bra goodwill för regeringen så ifrågasätter allt fler brasilianare de enorma investeringarna i de kommande globala sportevenemangen (fotbolls-VM 2014 och sommar-OS i Rio 2016). En kommentar på Facebook skrev: "OK, nu har vi I-landsfotbollsarenor. Nu behöver vi bara bygga I-landsskolor och I-landsvårdcentraler också!"

Text: Lena Zetterström, Latinamerikagrupperna