Skarp kritik mot FN inför möte om rasism

Skicka vidare Skriv ut
2011-08-16 18:01 : Internationellt

En koalition av ickestatliga organisationer anklagar nu FN:s ledning för att "sabotera" ett kommande stort internationellt möte om rasism. Detta eftersom FN-ledningen nu planerar att samma dag anordna ett toppmöte om kärnenergisäkerhet.

Mötet om rasism ska hållas den 22 september, vilket FN:s medlemsländer beslutade om redan i december förra året för att uppmärksamma att tio år har gått sedan undertecknandet av den så kallade Durban-deklarationen. Men efter kärnkraftskatastrofen i Japan i mars beslutade generalsekreterare Ban Ki-Moon på eget initiativ att anordna ett toppmöte om kärnenergi. Och detta möte kommer alltså att hållas samma dag som mötet mot rasism – vilket fått en lång rad ickestatliga organisationer att protestera.

Kali Akuno, vid organisationen U.S. Human Rights Network, säger till IPS att planeringen är en skymf mot alla människor som faller offer för rasism och främlingsfientlighet. Enligt honom är det istället hög tid att FN:s medlemsländer nu kommer överens om att genomföra konkreta åtgärder i enlighet med det beslut som togs för tio år sedan om att bekämpa rasismen.

Text: Thalif Deen/IPS

Fler nyheter

Jämställdhet

Ny lag mot diskriminering av hivpositiva

2014-08-05 17:55 : Venezuela

Venezuela väntas inom kort anta en ny lag mot diskriminering av hivpositiva.

Kommuner hissade flaggan för sexuell mångfald i Chile

2014-07-16 09:42 : Chile
Rolando Jiménez Pérez från organisationen Movilh hissar prideflaggan utanför kommunhuset i Independecia, Santiago.

25 kommuner, sex ambassader och fyra statliga institutioner i hissade prideflaggan i samband med den internationella dagen mot homofobi tidigare i år, för att öppet visa sitt stöd mot diskriminering i ett land där homo-bi- och transsexuellas rättigheter är begränsade. En handling som utgjorde det största nyttjandet av offentliga utrymmen som HBTQ-rörelser i Chile någonsin har åstadkommit.

HBT-frågor på agendan i Boliva

2014-04-22 02:16 : Bolivia
Organisationen CDC under en demonstration mot att HBT-personer inte ska få göra militärtjänsten. Foto: Lova Gustafsson

Just nu omarbetas Bolivias familjelag. Förändringen av lagen ger ett visst utrymme för civilsamhället att tycka till, vilket lett till att flera HBT-frågor förts upp på agendan.

"Vi vill bara ha vår frihet"

2014-03-09 19:25 : Peru
Den lesbiska aktivistgruppen Movimiento Lesbia i Arequipa. Foto: Martin Karlsson

I hopp om att en dag få hålla hand på Arequipas gator utan att frukta glåpord och misshandel, grundade kompisarna Lourdes Puma och Marxy Condori för två år sen den lesbiska aktivistgruppen Movimiento Lesbia i Arequipa. Idag har de växt och blivit flera.

Kvinnokampen på landsbygden i Paraguay

Alicia Amarilla (till höger) under en demonstrationen den 8 mars 2014, i Paraguay. Foto: Conamuri

- Nu som förr har kvinnorna på landsbygden samma bekymmer när det gäller tillgång till hälsovård, utbildning, och krediter, samt till att kunna delta i beslutsfattande processer, säger Alicia Amarilla från Conamuri, en paraguayansk organisation för landsbygdskvinnor.

Kvinnor visar vägen i gruvmotstånd

Yolanda Oquelí (i hatt) är en av de drivande kvinnorna i La Puya. Foto: Anna Nylander, Latnamerikagrupperna

Gruvmotsåtåndsrörelsen La Puya i Guatemala är känd för sina kvinnliga aktivister och deras strategier för att undvika våld under manifestationer. När de i förra veckan firade två år som rörelse passade Latinamerika.nu på att besöka dem.

Kvinnor med latinamerikansk bakgrund väver solidariskt nätverk i Sverige

Carmen Blanco Valer, till vänster. Arkivbild, Latinamerikagrupperna

Tusentals kvinnor med latinamerikansk bakgrund har kommit till Sverige av olika anledningar. Nu har en grupp av dessa bildat ett eget nätverk. Initiativtagaren heter Carmen Blanco Valer. Här berättar hon för Latinamerika.nu hur nätverket växt fram.

Tonårsmammorna fastnar i hemmet

2014-03-04 13:48 : Nicaragua
Claudia Alvarado med sonen Antonio José.

Nicaragua är det land i Latinamerika med allra flest tonårsgraviditeter. Nästan en tredjedel av alla tjejer mellan 15 och 19 år har redan barn. Latinamerika.nu har träffat den 16-åriga mamman Claudia Alvarado och Lola Esquivel, ledare för kvinnokooperativet Gloria Quintanilla i Santa Julia, för att tala om problematiken som unga graviditeter medför.

Framsteg för kvinnors rättigheter - men ökade klyftor hotar utvecklingen

2014-03-03 19:45 : Internationellt
Kvinnor utför fortfarande det obetalda hushållsarbetet i mycket större utsträckning än männen. Foto: Quilo93/Wikimedia Commons

År 2015 är slutdatumet för FN:s så kallade millenniemål och en ny FN-rapport visar att många länder gjort stora framsteg. Samtidigt är flertalet av målen långt ifrån uppnådda.

Kvinnorna tar över Latinamerika.nu!

2014-03-03 00:44 : Latinamerika
Arkivbild. Foto: Lisa Karlsson, Latinamerikgrupperna

Under hela denna vecka, i samband med den internationella kvinnodagen den 8 mars, kommer allt material vi publicerar här på Latinamerika.nu att handla om kvinnor. Klicka här för att komma direkt till temasidan.
Trevlig läsning!