Skarp kritik mot FN inför möte om rasism

En koalition av ickestatliga organisationer anklagar nu FN:s ledning för att "sabotera" ett kommande stort internationellt möte om rasism. Detta eftersom FN-ledningen nu planerar att samma dag anordna ett toppmöte om kärnenergisäkerhet.

Mötet om rasism ska hållas den 22 september, vilket FN:s medlemsländer beslutade om redan i december förra året för att uppmärksamma att tio år har gått sedan undertecknandet av den så kallade Durban-deklarationen. Men efter kärnkraftskatastrofen i Japan i mars beslutade generalsekreterare Ban Ki-Moon på eget initiativ att anordna ett toppmöte om kärnenergi. Och detta möte kommer alltså att hållas samma dag som mötet mot rasism - vilket fått en lång rad ickestatliga organisationer att protestera.

Kali Akuno, vid organisationen U.S. Human Rights Network, säger till IPS att planeringen är en skymf mot alla människor som faller offer för rasism och främlingsfientlighet. Enligt honom är det istället hög tid att FN:s medlemsländer nu kommer överens om att genomföra konkreta åtgärder i enlighet med det beslut som togs för tio år sedan om att bekämpa rasismen.

Text: Thalif Deen/IPS