Raseri över stoppandet av Morales flyg

Sydamerikanska Nationernas Unions ledare planerar ett krismöte under torsdagen, för att stötta Bolivias president, Evo Morales, efter incidenten under vilken han nekades flyga ut ur Europa på onsdagen. Detta för att han misstänktes forsla den före detta CIA-agenten Edward Snowden ombord på sitt plan.

Under ett besök i Moskva tidigare i veckan sade Evo Morales att han skulle diskutera möjligheterna att ge den av USA eftersökte före detta CIA-agenten Edward Snowden, som bland annat släppt flera uppgifter om USAs avlyssning av både amerikanska medborgare och politiker inom EU, asyl i Bolivia.

Snowden tackade tidigare i veckan nej till asyl i Ryssland, där han nu befinner sig, på grund av de krav Rysslands president ställde på honom i utbyte mot asyl. Sedan dess har både Ecuador, Venezuela och Bolivia nämnts som potentiella länder dit Snowden kan tänkas fly. USA har dock hela tiden varnat länder för att ta emot Snowden eller hjälpa honom att fly undan en utlämning till USA.

Nekades tillträde till luftrum

På onsdagen när Evo Morales privata flygplan skulle lämna Europa via Österike nekades presidenten att använda luftrummet över Frankrike och Portugal med hänvisning till att han misstänktes frakta den eftersökte CIA-agenten ombord på planet. Först när det konstaterats att Snowden ej fanns ombord kunde planet lämna Europa.

Att en president nekas resetillstånd på det här sättet är en ytterst känslig diplomatisk fråga och väldigt sällsynt. Flera latinamerikanska presidenter har under onsdagen rasat över situationen och det faktum att Morales nekats att resa hem i sitt eget flygplan.

"Avgörande timmar för Unasur: antingen tar vi examen från kolonier eller så hävdar vi vårt oberoende, vår suveränitet och vår värdighet. Vi är alla Bolivia!", skrev Ecuadors president Rafael Correa på sitt Twitterkonto på onsdagsmorgonen.

Under torsdagen förväntas flera av Sydamerikanska Nationernas Unions, Unasurs, ledare att mötas i Peru eller Bolivia för att stötta Morales och diskutera det inträffade.

Text: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna