De vill legalisera cannabis i Uruguay

Sedan juni 2012 dikuteras ett lagförslag i Uruguay som syftar till en legalisering av cannabis. Till argumenten hör bland annat att legalisering skulle minska relaterad kriminalitet och vara ett sätt att motverka beroende. Latinamerika.nu har träffat Clara Mosteo, från organisationen PRODerecho, som är ett av de organ som driver frågan.

Varför är du engagerad i PRODerecho?
- Mestadels jobbar jag med cannabis-frågan. Jag tycker inte att andra människors moral ska bestämma vad jag får eller inte får göra. Om jag är homosexuell, vill röka en joint eller välja att inte behålla ett barn om jag bli gravid - det påverkar ju inte dig.

Vad kommer förändras om lagen blir verklighet?
- Flera saker. Idag sker försäljningen helt dolt, och vore den tillåten skulle vi kunna reglera och kontrollera den mycket bättre. Därmed skulle vi dra undan stödet till narkotikahandeln. Dessutom skulle skatteintäkterna till staten öka. Sen skulle alla de som redan idag använder och odlar cannabis för eget bruk inte längre bryta mot lagen.

Ser du någon risk för ökat narkotikaanvändande och mer skador?
- Jo, självklart, men allt det där sker redan. Även om det kan bli så att fler använder cannabis tror jag Uruguay skulle vinna på det här. Det är också så paradoxalt, om du dricker mycket alkohol uppfattas du som häftig och cool oavsett vad du gör, men röker du på då och då är du omoralisk och dålig.

Använder du själv marijuana?
- Det spelar ingen roll. Det är precis det här jag menar! Vi som jobbar för en legalisering av marijuana uppfattas ofta som en grupp människor som bara vill röka på, men så är det inte. I PRODerecho är vi många som ser att en legaliserad och reglerad marknad skulle ge många positiva effekter, som ökad skatt och mindre pengar till kriminella organisationer. Det har ingenting med om jag själv röker eller inte att göra. Staten och de konservativa ska inte bestämma våra liv.

Text: Joakim Book, frilanslinjen, Escuela Nórdica, Chile
Foto: Bogdan/Wikimedia Commons