Premiärministerbyte i Peru - igen

I förra veckan tog Cesar Villanueva över posten som premiärminsiter i Peru efter Juan Jiménez. Villanueva, som lovat att prioritera trygghet och säkerhet för de peruanska medborgarna, är den fjärde premiärministern under president Ollanta Humalas tid vid makten.

- Vi kan inte få förtroendet som vi behöver utan trygghet. Det kommer vara en ständig prioritering och kräver att vi mobiliserar alla våra krafter, sa den nye premiärministern Villanueva i en radiointervju enligt dagstidningen La República.

Reaktionerna från övriga politiker och näringsliv har överlag varit positiva uppger dagstidningen El Comercio. César Villanueva beskrivs i både El Comercio och La República som en samförståndens man med egenskapen att finna gemensamma lösningar. Framförallt vad gäller förhandlingar med privata företag om investeringar i samhället. 

"Bättre dialog"

Den nytillsatte premiärministern blir den fjärde under president Ollanta Humalas mandatperiod som inleddes 2011. Förhoppningen är nu att Villanueva ska återvinna förtroendet för Humala bland parlamentsledamöter, regionalpolitiker och väljare i Peru.

Stödet för president Humala ska enligt opinionsundersökningar ha minskat under den tidigare premiärministern Juan Jiménez tid. Dels på grund av en havererad dialog med den politiska oppositionen. Dels på grund av sänkningen av den ekonomiska ersättning som betalas ut av centralregeringen till regionalregeringarna baserat på intäckterna från gruvdriften.

- Nu kommer vi att kunna ha en mycket bättre dialog. Vi som regionala presidenter kommer vi att ge César Villanueva vårt stöd så att han kan göra sitt jobb, sa Madre de Dios regionala president Jorge Aldazabal till La República.

"Vänsterkandidat öppen för privata investeringar"

Den nya premiärministern César Villanueva kommer från posten som president för regionen San Martín i norra Peru. Han valdes till regional president första gången 2006 i en valallians mellan sitt eget parti Movimiento Regional Nueva Amazonia och Partido por la Democracia Social.
I valet 2006 beskrivs Villanueva i El Comercio som en "vänsterkandiat öppen för privata investeringar". Han valdes på nytt till president i San Martín 2011 fast då i en ny allians med det större partiet Peru Possible.

Text: Martin Karlsson, Svalorna Latinamerika