Peru anklagar Göteborgs stad för plundring

Perus president Alan García gjorde igår ett utspel under en interntionell konferens om att Peru ska påbörja en stämmningsprocess mot Göteborgs Stad, då han menar att staden är en medbrottsling till plundringen av en samling tyger från Paracskulturen.  

Alan García pratade om Sverige som ett fredsälskande land, och hänvisade till "vår käre vän och martyr Olof Palme".

- Därför förvånar det att Göteborgs Stad och museet olagligt tillförskaffat sig 100 stulna tyger. Vi har all rätt att påbörja en rättslig process i Peru, samt att koppla in Interpol för att ställa de skyldiga till rätta, sa Alan García.

Kulturförvaltningen svarar Latinamerika.nu att Göteborgs stad har haft tygerna i sin ägo sedan 1930-talet. Då Världskulturmuseet för tre år sedan öppnade utställningen "En stulen värld" begärde Peru att tygerna skulle återlämnas. Kulturnämnden i Göteborg har fattat ett beslut om återförande i samverkan med berörda museer, men frågan är nu på väg för avgörande till kommunstyrelsen och därefter kommunfullmäktige i Göteborg

- Detta kommer verkligen som en blixt från klar himmel, säger Björn Sandmark, chef för Göteborgs Stads kulturförvaltning. Allt sedan Peru begärde att få tillbaka textilierna har vi haft en bra dialog med Perus förre ambassadör Gilbert Chauny. Vår ambition har varit att hitta en samförståndslösning mellan Perus Nationalmuseum, Världskulturmuseet, som förvaltar samlingen, och Göteborgs Stad.

Nyligen återlämnades tusentals kulturobjekt från Inkatiden från Yales Universitet till Peru, vilket har rönt stor uppmärksamhet i peruanska medier, och tusentals människor har vallfärdat till Cusco för att få se på kulturobjekten.

Text: Kim Moberger, Latinamerikagrupperna