Peru

Aktivister kräver stopp för korruptionen i Amazonas

13-årige Jhanmarco Flores Huamaní från regionen Ayacucho i Peru deltog vid det möte för ungdomar som arrangerades parallellt med det stora forumet. Han är ledare för en lokal organisation som arbetar för att minska vattenbristen genom att bygga dammar för

Det måste bli ett slut på den korruption som omgärdar stora projekt i Amazonas. Det var budskapet från deltagare vid ett forum som nyligen hölls i Peru och som samlade många företrädare för olika sociala rörelser.

Gruvmotståndaren Máxima Acuña utsatt för ny attack

Arkivbild: Máxima Acuña. Foto: Jorge Chavez Ortiz

I 20 år har Máxima Acuña, en 45-årig urfolkskvinna från Cajamarca-regionen i Peru, kämpat mot gruvbolaget Yanacocha som gör allt för att få bort henne från hennes ägor. I helgen utsattes hon återigen för ett övergrepp till följd av sitt motstånd.

Konflikten runt Perus största gruva fortsätter

Konflikten kring gruvprojektet Las Bambas ledde till att tre personer dödades förra året. Foto: Wikimedia Commons/Ondando

Perus nya regering står inför mängder av olösta socioekonomiska konflikter som är relaterade till utvinningsindustrin. En av de djupaste handlar om Las Bambas, det största gruvprojektet i landets historia, som kantats av protester.

Ny peruansk rörelse mot kvinnovåldet

Demonstration mot våld mot kvinnor i Lima, Peru, 13 Augusti 2016. Foto: Lorena Flores Agüero/Flickr Creative Commons

Nyligen genomfördes stora demonstrationer i flera peruanska städer i protest mot det våld i nära relationer som många kvinnor i landet utsätts för. Demonstranterna menar att straffen för de män som döms för misshandel, mord eller våldtäkt är alldeles för milda.

Fujimori vann första valomgången i Peru

Två av högerns presidentkandidater ställs mot varandra i en andra valomgång i president valet i Peru.

Valet i Peru: Fujimorismens återkomst?

Flera demonstrationer har arrangerats i Peru i mmotstånd mot Keiko Fujimoris presidentkandidatur. Foto: Julia Svanström

Valkampanjerna inför presidentvalet i Peru den 10 april har intensifierats. Mest plats i debatten tar den forne diktatorns dotter, Keiko Fujimoris, kandidatur till presidentposten.

Undantagstillstånd i södra Peru efter stora protester mot koppargruva

Fyra personer dödades och minst 26 personer skadades under förra veckans protester mot det pågående gruvprojektet Las Bambas i södra Peru. Trots lokalbefolkningens oro bevakas nu området hårt av både militär och polis.

Dansen förenar människor i Peru

I Peru dansas det hela tiden. Olika regioner har sina egna danser. Huancayo i regionen Junin dansar dansen Santiago under hela juli månad. Latinamerika.nu:s Helene Gustafsson har gjort ett nedslag bland tonerna.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

Undantagstillstånd efter gruvprotester i Peru

På Arequipas gator syns poliser som ska hålla demonstrationerna under kontroll

Efter dryga två månaders strejk fortsätter demonstrationerna mot Tía María-gruvan i södra Peru. Hittills har fyra personer avlidit i konflkten och Perus regering har utlyst undantagstillstånd i två provinser.

Perus kongress röstar nej till abort vid våldtäkt

Kampanjen Déjala decidir demonstrerar för kvinnors rätt till laglig abort vid våldtäkt.

Förslaget om att kvinnor i Peru ska få tillgång till laglig abort efter att de utsatts för en våldtäkt har med stor majoritet röstats ner av Perus kongress.  

Sidor

Prenumerera på Peru