Oscar Niemayer avlider 104 år gammal

Den brasilianske arkitekten Oscar Niemeyer, 104,  avled på onsdagskvällen i Rio de Janeiro efter en månads sjukhusvistelse. Niemayer blev på 1950-talet berömd för sin futuristiska stadsplanering och uppförande av Brasiliens nya huvudstad Brasília, tillsammans med urbanisten Lúcio Costa. 

”Brasilien har förlorat ett av sina genier”, skrev president Dilma Rousseff i ett pressmeddelande och erbjöd presidentpalatset Palácio do Planalto i Brasília, som Niemayer själv ritat, för hans likvaka på torsdagen.  Niemayer var ett av den moderna arkitekturens viktigaste namn och pionjär när det gäller att använda armerad betong för att skapa oklassiska verk och kurvor.
- Jag kände en viss njutning i att motsäga den tekniska rigoren, erkände han i en intervju på 1960-talet.

Hans mest kända byggnader återfinns på ministerieesplanaden och de tre makternas torg i Brasília: regeringspalatset, kongressbyggnaden, högsta domstolen och katedralen. Men han ritade också många andra kända byggnader i Brasilien och världen över: FN-byggnaden i New York, o sambódomo i Rio de Janeiro, kulturhuset i franska Le Havre och franska kommunistpartiets byggnad i Paris, till exempel.  

Övertygad kommunist

Oscar Niemayer var övertygad kommunist, personlig vän till Fidel Castro och den brasilianske revolutionären Luis Carlos Prestes, vilket tvingade honom i exil i Frankrike  under militärregimerna i Brasilien på 1960 och 70-talen. 

Totalt var han ansvarig för mer än 600 byggnadsverk under sitt liv, i bland annat Tyskland, Storbritannien, Spaniel, Italien, Algeriet, Israel och Libanon. 1988 fick han Pritzker-priset, arkitekturens motsvarighet till Nobelpriset 1988, och under åren mottog han också bland annat Unesco-priset, Lenin-priset, Benito Juarez, Royal Gold Medal från Royal Institute of British Architects, Guldlejonet från Venedig-biennalen och guldmedalj från Arkitektakademin i Paris. Niemayer fortsatte att arbeta fram till sin död och lämnade ett 20-tal pågående byggnationer världen över.

”Trots att han var nationalist, blev han Brasiliens största kosmopolit”, skrev Dilma Rousseff i sin minnesnot. ” Självutnämnd pessimist, var han en symbol för hoppet”.

Niemeyer blev änkling 2004 och gifte om sig vid nästan 100 års ålder. Hans enda dotter avled tidigare i år, 82 år gammal. 

Text: Lena Zetterström, Latinamerikagrupperna
Foto: Roberto Stuckert Filho, Presidência da República