Ordkrig mellan Morales och García

Relationen mellan Bolivias och Perus presidenter Evo Morales och Alan Garcia har försämrats under våren. Efter sammandrabbningarna i början av juni mellan peruansk polis och Amazonas urfolk har konflikten mellan presidenterna återigen blommat upp.

Tidigare i år kallade Evo Morales Alan García för tjock, lat, neoliberalist och imperialist (enligt tidningen El Pais). Konflikten mellan de två presidenterna startade när Peru i januari stämde Chile inför den Internationella domstolen i Haag angående var landgränsen mot Stillahavskusten bör gå. Bolivia som även de förlorade havskust i kriget mot Chile år 1879 anser att stämningsansökan kommer att minska landets möjligheter att återfå tillgång till Stilla havet.

Nu har ordväxlingen tagit ny fart sedan Morales anklagade García för folkmord mot Amazonas urfolk. Den senaste månaden har strider rasat mellan demonstrerande invånare i Amazonas och polisen angående exploatering av regnskogen och minst 40 människor har dödats.

På anklagelsen om folkmord kontrade Alan Garcia med att anklaga Morales för att ha finansierat vapen och uppviglat urfolken till demostrationer och revolution i Amazonas. När García krävde en ursäkt från Morales svarade den bolivianska presidenten att han inte tänker be om ursäkt eftersom han endast försvarar människoliv. Den peruanska presidentens respons blev att kalla hem sin ambassadör i Bolivia.

Bör be om ursäkt

Morales anser att Alan García bör be Perus urfolk om ursäkt. Han ber även García att be Bolivias invånare i La Paz och El Alto om ursäkt för att i maj ha gett tre bolivianska ministrar ur tidigare presidenten Gonzalo Sánchez de Lozadas regering asyl. Sánchez de Lozada beordrade 2003 militärpolisen att skuta skarpt mot demostranter i El Alto och följden blev att 67 personer miste livet. De tre ministrarna är anklagade för brott mot de mänskliga rättigheterna i Bolivia.

Den senaste munhuggande kommentaren mellan de två presidenterna stod Evo Morales för när han kallar Alan García för en av de värsta presidenterna i världen.

Än är nog inte sista ordet sagt mellan de tu och frågan är vart det ska sluta. Vem som lyckas lämna striden med minst skadad heder återstår att se.

Sofi Önneby