Omdebatterade dekret skjuts upp

*Konflikten i Amazonas kan vara på väg mot en lösning. Efter en omröstning i Perus kongress på onsdagen skjuts nu tillämpandet av två av de dekret som ligger till grund för protesterna upp.*

Representanter från både Amazonas- och miljöorganisationer har tidigare krävt ett annullerande av dekreten, som enligt kritikerna skulle innebära ett stort miljöhot mot vad som ofta kommit att kallas ”jordens lunga”.

- Vattnet och jorden är inte till salu. Vi ska lyssna på ursprungsfolken från Amazonas och Anderna, gick det att läsa på en banderoll som hölls upp av två kongressledamöter från nationalistpartiet PNP i mitten av kongressalen.

Debatten som föregick omröstningen drog ut på tiden och efter timmar av debatterande kunde slutligen kongressen presentera resultatet med 59 röster för och 49 röster emot.

I mitten av den halvcirkelformade kongressalen satt under tisdagseftermiddagen en av PNP:s kongressledamöter María Sumire kvar.

- De kommer att begå fler mord, sade hon till reportrar och menade vidare att regeringen förbereder en rad repressalier mot sociala rörelser runtom i landet. Jag kommer att sitta kvar här tills de beslutar om att annullera dekreten, skriver nyhetsbyrån Andina.

Justitieminister Rosario Fernández sade till radiokanalen RPP under onsdagen att de tragiska händelserna i Bagua hade kunnat förhindras om regeringen valt att föra dialog med fler representanter från de sociala rörelserna, och inte bara med AIDESEPs ledare Alberto Pizango.

Även jordbruksminister Carlos Leyton har betonat vikten av att bredda dialogen med Amazonas-befolkningen.

- Vi för bara dialog med en samtalspartner (Pizango, reds. anm.) och vi måste bredda dialogen, sade han till RPP.

*Asyl i Nicaragua*
Nicaraguas utrikesminister Samuel Santos bekräftade sent under tisdagen att landet har beviljat Pizango politisk asyl. Alberto Pizango befinner sig sedan i måndags på den nicaraguanska ambassaden i Lima efter att regeringen pekat ut honom som ytterst ansvarig för sammandrabbningarna i Bagua.

- Pizango är ingen brottsling, som familjefader försöker han bara skydda sitt liv, meddelade Daisy Zapata till tidningen La República.

Zapata har tillfälligt tagit över ledarrollen över AIDESEP och menar att så länge man inte kan garantera Pizangos säkerhet kommer han inte att kunna lämna den nicaraguanska ambassaden.

- Vi har sett hur Cabanillas (inrikesministern, reds. anm) lyser av hat när hon nämner Pizangos namn. Han kan inte på något sätt beskyllas för vad som hänt, menar hon.

_Lisa Ljunggren_