Ökade protester mot det planerade dammbygget Barro Blanco i Panama

De senaste veckorna har protesterna mot det planerade dammbygget i Barro Blanco, vid floden Tabasara i västra Panama, intensifierats. Bönder och ursprungsbefolkning har i massiva protester drabbat samband med polisen i framförallt staden Viguí, uppger nättidningen Telesur.

Den 22 mars dödades en person och en person skadades allvarligt efter protester i Cerro Blanco, säger gruppen M-10 (10-aprilrörelsen i försvar mot Tabasara-floden) till nätsajten Intercontinental Cry. Ursprungsfolket i området Ngöbe-Buglé genomför, sedan i februari 2012, intensiva protester mot byggandet av den hydroelektriska dammen Barro Blanco. Runt staden Viguí har demonstranter från de drabbade områdena de senaste veckorna byggt barrikader på den panamerikanska vägen som leder in i grannlandet Costa Rica för att visa sitt missnöje.

Folket i Ngöbe-Buglé anser att byggandet av dammen förstör hela samhällen i Chiriquiprovinsen samtidigt som det påverkar ekosystemet. Byggandet förväntas bli klart i september detta år och man befarar att dammen ska förändra folkets livsstil och tvinga minst 35 000 människor att flytta. Ett flertal av de som tvingas bort av dammbygget är ursprungsbefolkning som levt på fiske från floden och transporter på vattenvägarna. Panamas regering fortsätter att i stor skala driva projekt för förnybar energi för att möta den stora efterfrågan i Panama och övriga Centralamerika, uppger nätsajten Fewforchange.

Text: Hugo Wigbrand, Frilansskribent