Offentligt anställda demonstrerar mot ny lag

Sedan förra veckan pågår stora protester i hela Peru mot den lag som nyligen godkändes av kongressen och som innebär att statligt anställda ska utvärderas för att se om de är kvalificerade för sina tjänster. Nu oroar sig arbetarna för massuppsägningar.

Regeringen i Peru utfärdade på fredagen en ny lag, La Ley del Servicio Civil, för att se över statsförvaltningen i Peru. Poliser, lärare och andra offentligt anställda ska gå igenom två utvärderingar, och riskerar att förlora sina jobb om de inte godkänns i båda. Den nya lagen har fört mångas minne tillbaka till 90-talet, då hundratals arbetare blev av med sina jobb efter att regeringen under Fujimori fått igenom en annan lagändring.

Stora demonstrationer

I Perus större städer fylls nu gatorna av tusentals demonstranter. Statligt anställda, fackförbund och partier protesterar mot lagen som de säger tar ifrån arbetarna deras rättigheter. Demonstranterna menar att det hädanefter även kommer att bli svårare för dem att förhandla om löner och bedriva strejk.

Lagen anklagas också för att vara diskriminernande, då yrkesgrupper som exempelvis politiker och bankanställda slipper undan utvärderingen. Perus arbetsminister, Nancy Laos, säger till tidningen La República att målet med lagändringen inte är att göra sig av med folk, utan att omgruppera.
- Det vore inte logiskt att ha ineffektiva tjänstemän anställda inom staten. Det vi vill ha är en modern och rörlig stat med kompetenta medarbetare.

En 22-årig man har dött i samband med demonstrationerna och flera personer har skadats. På en del ställen har demonstranterna kastat vedträn, stenar och smällare mot polisen, som i sin tur har använt sig av tårgas och riktat starka vattenstrålar mot demonstranterna.

Text och foto: Maria Hyllengren, Svalorna Latinamerika