Vasst politiskt tonläge i Brasilien

Söndagens demo i São Paulo hade Dilma Rousseffs avgång som främsta krav. Foto: Anders Lindell

Under söndagen hölls en rekordstor demonstration i São Paulo med krav på president Dilma Rousseffs avgång. Samtidigt finns en oro i civilsamhället kring vad den allt hårdare kritiken mot regeringen innebär för deras allierade gräsrötter.

Kritiken växer mot Brasiliens president Dilma Rousseff till följd av landets ekonomiska kris och flera korruptionsskandaler hon anklagas för att vara inblandad i. Under söndagen arrangerades demonstrationer med krav på presidentens avgång runt om i landet och i São Paulo uppmätte opinionsinstitutet Datafolha deltagandet till historiskt höga 450 000 personer.

Demonstrationerna, som marknadsförts kraftigt och har stöd från stora delar av den brasilianska eliten, såsom kyrkliga ledare och stora snabbmatskedjor, har Dilma Rousseffs avgång som främsta krav. Samtidigt riktas de i praktiken lika mycket mot hennes företrädare Lula da Silva och Arbetarpartiet (PT) och det kanske vanligaste slagordet under söndagen var “Fora PT!” (Ut med PT!).


"Jag röstade på Dilma och Lula"

Demonstranterna tillhör dock inte självklart oppositionen. När guvernören Geraldo Alckmin och tidigare presidentkandidaten Aécio Neves, båda från det största oppositionspartiet PSDB besökte manifestationen fick de ta emot burop och hård kritik innan de lämnade efter en halvtimme, rapporterar Folha de S. Paulo.

För demonstranterna Luciana och Alex, är det viktigaste att kritisera hela det politiska systemet.

- Jag skriker ‘Ut med Dilma’ men inte ‘Ut med PT’, säger Luciana till Latinamerika.nu. Hon menar att det inte skulle bli bättre med något annat parti heller.

- Jag röstade på dem, både Lula och Dilma, men nu vet jag inte vad jag ska göra längre, säger hon.


Minskat förtroende för politikerna

En manifestation till stöd för PT var planerad tidigare under söndagen, men arrangörerna meddelar till O Tempo att den skjutits upp av säkerhetsskäl. Istället arrangerades en mindre stödaktion utanför tidigare presidenten Lulas hem. För folkrörelserna som stöttar PT är den växande kritiken mer än bara ett angrepp mot en korrupt president. Fackförbundens centralorganisation, CET, skriver på sin hemsida om stenkastning mot deras lokal i Campinas utanför São Paulo och om hur studentförbundet UNEs högkvarter klottrats ned med slagord mot Lula. I uttalandet gör de kopplingar till militärkuppen på 60-talet och skriver att historien visat att “den brasilianska eliten inte kan fortsätta flörta med fascismen”

Hittills har båda sidornas demonstrationer förflutit utan våldsamheter, men i takt med att tonläget ökar och presidentens förtroende minskar blir Brasiliansk politik allt mer oviss. Klart är att helgens demonstrationer inte är de sista mot Rousseffs regering.

Text och foto: Anders Lindell, frilansskribent