Vård och utbildning viktiga frågor för väljarna inför presidentvalet i Bolivia

För Maria Aguilar är vård och skola viktiga frågor inför söndagens presidentval. Foto: Denise Berg

Latinamerika.nu tar pulsen på några av La Paz väljare inför söndagens presidentval. Vilka är årets viktigaste valfrågor och vad tycker de om årets kandidater?

 

Elvis Butron Callisaya och Romer Cristobal.

Elvis Butron Callisaya, 23 år, student  (Till vänster i bild.)
- Att skapa jobbmöjligheter är viktigt. Men ännu viktigare är kanske att skapa en kultur där man tittar framåt och ser vad som är Bolivia. Idag präglas det bolivianska samhället av en viss regionalism, man tittar till exempel på La Paz eller Santa Cruz eller andra regioner av Bolivia. Jag tror att det är viktigt att man istället fokuserar på vad som är hela Bolivia och att vi då kommer se en positiv utveckling ekonomiskt och socialt för hela vår befolkning, och att vi kommer växa som land.

Vet du vad du ska rösta på?
- Ja, jag ska rösta blankt för jag tycker inte att det kandiderar någon sann ledare i årets val. Vi vet vilka brister den nuvarande regeringen har, men det finns inga andra partier som presenterar något nytt. Så jag föredrar att rösta blankt och ja, följa majoritetens beslut, och med det tror jag att det kommer att gå bra.

Romer Cristobal, 26 år, student (Till höger i bild.)

- MAS har ägnat mycket tid åt att samla in information om hur folk ska rösta och enligt opinionsmätningarna har de stort stöd. Jag tror inte man ska lita för mycket på undersökningarna eftersom de inte alltid speglar verkligheten. Regeringen har slösat mycket pengar på publicitet i radio och tv, enligt statistiken flera miljoner dollar. Jag ska rösta blankt för vår regering har redan väldigt mycket makt och att ge dem mer vore… enligt mig håller de redan på att övergå till en diktatur.

 

Cristina Quisbert Nina.

Cristina Quisbert Nina, 34, förskolelärare och nagelskulptör.

- Eftersom att jag är lärare tycker jag att utbildning är en av de viktigaste frågorna i årets val. Men också sjukvård, det behövs fler sjukhus i Bolivia. Och vägar, det byggs visserligen vägar nu men det är inte tillräckligt. De här är saker som Bolivia behöver för att växa och utvecklas. Om barnen får en bra utbildning tar de ett steg framåt och kan utveckla större mål och syften. Och med fler vägar öppnas fler möjligheter för projekt, våra industrier kan växa och att det blir lättare att exportera och importera till och från utlandet.

Vet du vad du ska rösta på?
- Ja, jag är fast i mitt beslut att rösta på MAS. Evo Morales är en bra president som har gjort mycket för Bolivia, till skillnad från Doria Medina och andra politiker från högern som Jorge Quiroga, som inte gjort mycket alls. Evo har öppnat dörren för människor som tidigare blivit diskriminerade, förr fanns det mycket rasism och diskrimination, men det ser man inte i lika stor omfattning idag. Jag röstade på MAS i förra valet också. Han är en bra president, Evo Morales!

 

Maria Aguilar.

Maria Aguilar, 48 år, försäljare.  

- Säkerhet i samhället, utbildning, sjukvård och kampen mot barn- och kvinnovåld är viktiga frågor i årets val. Det är nödvändigt med bra sjukvård, att få bort fattigdom och att barn och kvinnor känner sig säkra.

Vet du vad du ska rösta på?
- Ja, jag ska rösta på MAS.  Vår nuvarande president kommer från en ödmjuk familj i en by. Han känner med de fattiga och ser våra behov som tidigare presidenter, som är uppväxta med alla bekvämligheter, inte har kunnat se. Men Evo vet vad vi behöver och därför har han gjort de stora förändringar som han har gjort. Jag beundrar Evo för han är en arbetare och jobbar mer än någon annan president, jag tror han stiger upp jättetidigt, klockan 4 på morgonen för att börja med sina möten. Han har uträttat många bra saker under sin tid som president, många förändringar.

 

Apolinar Copaja Barco.

Apolinar Copaja Barco, 72 år, pensionär.

- För mig är sjukvård, utbildning och jobbmöjligheter viktigt. Och att bekämpa alkoholism, ett stort hälsoproblem i vårt samhälle som inte tas på allvar av regeringen. Man ser folk som dricker sig för berusade varje vecka på gatan, i byarna och på alla sociala tillställningar. Alkoholism är verkligen ett stort problem!

Vet du vad du ska rösta på?
- Ja. Men det behåller jag för mig själv.
 

Text och foto: Denise Berg, Svalorna Latinamerika