Väntat valresultat i Nicaragua

Den tidigare gerillamedlemmen på väg att skapa ny familjedynasti? Foto: Cancillería del Ecuador
Den tidigare gerillamedlemmen på väg att skapa ny familjedynasti? Foto: Cancillería del Ecuador

Den nuvarande presidenten Daniel Ortega vann under söndagen det på många håll ifrågasatta valet i Nicaragua. Valprocessen ses som en formalitet för att föreviga den före detta gerillaledarens makt.

Med 72% av rösterna tog Daniel Ortega och hans fru – numera landets vicepresident – hem segern i söndagens val i Nicaragua. Valet som har ifrågasatts på grund av sin brist på transparens, gav presidenten en tredje period vid makten. Daniel Ortega och hans fru Rosario Murillo stod ensamma som reella kandidater efter att oppositionen uteslutits från att delta. Valnämnden kontrolleras av Ortegas eget parti, Frente Sandinista de Liberación Nacinonal (FSLN), och nationell och internationell valobservation har förbjudits av presidenten.

Den senaste tiden har Daniel Ortega tagit ett antal beslut som kritiserats av omvärlden. Han ska ha avvisat oppositionen från en av vallokalerna, vilket gjorde att de hamnade utanför processen. Vidare har han genomfört en statskupp i parlamentet och bytt ut motståndarkandidater som ifrågasatt hans beslut, för att sedan nominera sin egen fru till vicepresident.

Med valresultatet kan Daniel Ortega legitimera sitt mandat och auktoritära sätt att styra. En modell som inneburit allianser med storföretagen, exkludering av oppositionen, trakasserier mot den fria pressen och total kontroll över de statliga institutionerna. Av många ses det som historiens ironi att den tidigare gerillamedlemmen som deltog i att störta familjediktaturen Somoza på 1980-talet, nu gör sitt bästa för att skapa en ny familjedynasti.

Text: Sigrid Petersson

Källa: Elpaís.com