Valet i Peru: Fujimorismens återkomst?

Flera demonstrationer har arrangerats i Peru i mmotstånd mot Keiko Fujimoris presidentkandidatur. Foto: Julia Svanström

Valkampanjerna inför presidentvalet i Peru den 10 april har intensifierats. Mest plats i debatten tar den forne diktatorns dotter, Keiko Fujimoris, kandidatur till presidentposten.

Stora demonstationer har ägt rum emot Fujimori på flera håll i landet. Lördagen den 19 mars ägde den tredje protesten i Arequipa rum i vilken hundratals demonstranter deltog. ”Historien får aldrig upprepa sig!” skrek flera av demonstranterna när de tågade fram på Arequipas gator, i en demonstration mot korruption, för livet och en levande landsbygd.
 
En kongressman från Keiokos parti, Fuerza Popular, har i ett uttalande sagt att alla som deltar i demonstrationerna mot Keiko är allierade med terroriströrelserna - därför gick demonstranterna under parollen: ”Terorrister Nej! Medborgare Ja!”

Diktatorns dotter
Keiko är dotter till ex-diktatorn Alberto Fujimori som styrde i Peru mellan åren 1990 och 2000. Keiko Fujimori satt som första dam i presidenthuset under hennes fars tid vid makten. Keiko Fujimori kandiderar nu som partiet Fuerza Populars presidentkandidat.

Farhågorna är många, presidentposten ger Keiko den suveränitet som krävs för att frige sin far, något Keiko dock lovat att inte göra. Hon hävdar att hon och hennes parti lärt sig av de ’’misstag’’ som begicks under hennes fars styre.

Alberto Fujimoris repression mot de regeringskritiska rörelserna var stark. 69.280 personer beräknas ha dödats under hans tid vid makten. Våldet drabbade främst urfolk och småbrukare på landsbygden i den andinska regionen, där gerillan Sendero Luminoso höll till.

Fujimoris brutala metoder med bland annat massaker och dödande av misstänkta guerilla-sympatisörer, tvångssterliliseringar samt grov korruption synliggjordes i sannings- och försoningskommissionen (TRC) som bildades efter Fujimoris fall.

Alberto Fujimori dömdes senare för mäniskorätts- och korruptionsbrott i nationell domstol och sitter i nuläget fängslad.
 

Kapplöpning väntas

I en opinionsmätning den 20 mars hade Keiko Fujimori stark popularitet med 33,8 procent av rösterna. För att vinna valet krävs dock en majoritet på över 50 procent. Om ingen kandidat når majoritet blir det ett omval mellan de två kandidater som fått flest röster.

Den tidigare populära liberala kandidaten Julio Guzmán har nu blivit avstängd från valet på grund av nomineringsfel inom partiet. Det ser nu ut att bli en kapplöpning om den andra platsen mellan de övriga kandidaterna.

Text och foto: Julia Svanström, Svalorna Latinamerika, Peru