Våldet i fokus under valet i Honduras

I söndags hölls presidentval i Honduras, och allt talar nu för att det styrande konservativa partiets kandidat Juan Orlando Hernández går segrande ur striden. Han har lovat att fortsätta partiets hårda linje för att bekämpa våldsbrottsligheten i landet, som är världens mest våldsdrabbade.

På onsdagsmorgonen hade två tredjedelar av rösterna från söndagens presidentval räknats, och enligt BBC har Honduras valmyndighet meddelat att den konservative kandidaten Juan Orlando Hernández nu har en ointaglig ledning gentemot vänsterkandidaten Xiomara Castro.

En fortsatt hård linje mot våldsbrottsligheten i landet är därmed trolig.

Honduras huvudstad Tegucigalpa har 1,6 miljoner invånare och har känslan av en inburad stad - befolkningen låser in sig i sina hem bakom järndörrar och gallerförsedda fönster. I stadens fattigaste kvarter tvingas befolkningen betala beskyddarpengar till de kriminella gäng som styr och ställer och avgör mellan vilka tider människor får ta sig ut och in till sina hem.

På vissa platser har de kriminella gängen markerat sina revir genom att placera ut dockor som hänger ned från elledningar.

Flest mord i världen

I genomsnitt mördas 20 människor om dagen i landet, vars fattiga befolkning uppgår till 8,5 miljoner. Bara under 2012 mördades 7 172 människor i Honduras. Det innebär att landets mordstatistik är den högsta i världen, med 96,1 mord per 100 000 invånare och år, enligt FN-organet UNODC. Som jämförelse begås det enligt Brottsförebyggande rådet runt 0,9 mord per 100 000 invånare i Sverige.

Befolkningen i Tegucigalpa är trötta på det våld som omger dem, men också på att utsättas för utpressning - något som inte ens landets politiker kommer undan. I samband med valet har några kandidater uppgett till de lokala medierna att de tvingats betala "skatt" till kriminella personer för att kunna bedriva sina kampanjer i vissa områden.

Karim Vargas bor i det fattiga kvarteret Peña por Bajo i Tegucigalpa och försörjer sig som hotellreceptionist. Hon säger sig vara trött på att alltid leva i fara, och längtar efter en tryggare tillvaro - men är ändå osäker på om en ökad militarisering utgör svaret.

Men att i högre grad använda sig av militären för att bekämpa våldsbrottsligheten är just den väg som det konservativa Nationella partiets kandidat Juan Orlando Hernández förordar.

Militärer på gatorna

Hernández ligger bakom den nybildade militärpolisstyrka som i oktober började patrullera på gatorna i Tegucigalpa, samt i landets näst största stad San Pedro Sula.

Mitt under valkampanjen började den nya militärpolisenhetens första styrka på ett tusen soldater ge sig ut på gatorna för att ta itu med våldet, trots att de inte hade fått någon utbildning för att kunna hantera uppgiften.

- Man känner sig lite tryggare när man ser dem på gatorna. Men vi vet att de inte kommit för att stanna, och när de drar sig tillbaka så kommer gängmedlemmarna tillbaka igen och allt blir som vanligt igen, säger den 28-åriga tvåbarnsmamman Karim Vargas till IPS.

Text: Thelma Mejía/IPS
Foto: LeRoc/Wikimedia Commons