Våld i hemmet största problemet

*Våld i hemmet är det största problemet för ecuadorianska kvinnor, anser de som latinamerika.nu frågat. Men även bristen på jobb och de dåliga lönerna.* 

I samband med den internationella kvinnodagen gav sig latinamerika.nu ut på stan och ställde tre frågor.

1. Vilket är det största problemet för de ecuadorianska kvinnorna? 

2. Vad tycker du om att även hemmafruar ska ha rätt till pension enligt den nya konstitutionen? 

3. Vad mer borde staten göra för kvinnorna? 

Mariana Miranda (bilden ovan), 28 år, driver ett matställe. 

1. Machismon. Det finns både bra och dåliga män, de dåliga är ohyfsade och höjer handen mot kvinnor. 

2. Det är bra, nu har vi kvinnor också rättigheter precis som männen. Jag jobbar bara på eftermiddagen men har mycket arbete i hemmet med att tvätta, stryka och laga mat och så har jag tre barn. 

3. Kvinnor borde respekteras mer. 

Jesus Peñafiel, 34 år, bilförsäljare.

1. Misshandel i hemmet är det största problemet, men också ekonomin. Kvinnor är i allmänhet mer diskriminerade och har svårare att få jobb. 

2. Det är perfekt. Nu kommer vi att vara likvärdiga till hundra procent, kvinnor och män. 

3. Det behövs fler arbeten för kvinnor och säkerheten måste förbättras. 

 America Jerez, 39 år, grönsaksförsäljare.                                                                                                          1. Vi kvinnor måste också arbeta men tjänar dåligt. Machismon är stark och märks genom aggressioner mot kvinnor på alla områden. 

2. Det vore bra om det var sant ,men hittills har regeringen inte infriat sina löften om bidrag till exempel. Vi får inget bidrag fastän vi skulle behöva. 

3. Det behövs högre löner och fasta arbeten. 

Guerrero Carbajal, 40 år, väktare.

1. Kvinnor här behandlas illa. Jag har sett hur männen slår kvinnorna. Vi värdesätter dem inte tillräckligt. 

2. Vi får hoppas att regeringen minns vad den lovat och att hemmafruarna också får en liten lön åtminstone som hjälper dem. 

3. Bidragen måste höjas. 

Nancy Espinoza, 36 år, städerska.

1. Bristen på arbete och de dåliga lönerna. Våra rättigheter uppfylls inte. Det är mycket machismo och våld mot kvinnor i hemmen. Många är rädda för att anmäla för att de vet att det går ut över dem själva, därför föredrar de att hålla tyst. 

2. Det skulle vara bra, en hjälp för oss, framför allt när det gäller sjukvård. Ibland har man inte ens råd med medicin när man blir sjuk.  

3. Det behövs mer hjälp till ensamstående mödrar så att de har råd att utbilda sina barn. Det är viktigare än matbidrag. Jag är ensamstående med fem barn och kommer inte att ha råd att låta dem plugga på universitetet, eller ens gå klart gymnasiet, fastän jag vill deras bästa.

 

Text och foto: _Malena Wåhlin_

Fakta

Ecuadors nya grundlag lovar att alla medborgare ska ingå i socialförsäkringssystemet, även till exempel hemmafruar som tidigare inte haft rätt till pension.

Enligt en amerikansk undersökning från 2004 uppgav 40 procent av de ecuadorianska kvinnorna mellan 15 och 49 år att de blivit utsatta för sexuellt eller annat fysiskt våld.