Ursprungsfolksrörelsen förhandlar med regeringen efter protester

Efter över en veckas manifestationer mot Ecuadors nya vattenlag satte sig regeringen och ursprungsfolksrörelsen CONAIE till slut ner för att förhandla i början av veckan. Manifestationerna, som har lett till en död och flera skadade, är en av de största kriserna för Correas regering hittills.

Natten till måndagen den 28 september utlyste ursprungsfolksrörelsen CONAIE strejk och fredliga manifestationer i hela Ecuador, i protest mot den nya vattenlag som diskuteras i landet men också mot den gruvlag som gick igenom i början av året.

CONAIE är bland annat oroliga för att den nya vattenlagen ska öppna upp för privatisering av vattenkällorna och att gruvbolag och vattenkraftverk ska få tillgång till vatten  på bekostnad av människor, djur och miljö.

De starkaste protesterna har varit i Amazonasregionen, där konflikterna kring gruvnäring och oljeutvinning är stora. Ett av de krav som CONAIE har fört fram är att göra provinserna Pastaza och Morona Santiago till fristäder från gruv- och oljeindustri.

Ecuadors president, Rafael Correa, som under hela sin regeringsperiod har gjort sig känd för sitt ointresse av att föra en dialog med CONAIE och andra sociala rörelser kritiserade manifestationerna från start. Men efter att en lärare dödats och minst 40 personer skadats när polis försökte avbryta en vägblockad i Amazonas har Correa till slut gått med på att föra en dialog med CONAIE efter deras agenda.

I måndags möttes så CONAIE och regeringen i Quito och kom överens om ett avtal med sex punkter. I huvudsak går avtalet ut på att regeringen och ursprungsfolksrörelsen ska påbörja en permanent dialog, där olika kommissioner med representanter från båda sidor ska diskutera de teman som är viktiga för CONAIE. Däribland den nya vattenlagen samt de förslag som kommit fram om att reformera gruvlagen.

Man kom också överens om att Ecuadors sanningskommission ska utreda läraren Bosco Wisums död under manifestationerna.  

Att Correa nu går med på en dialog om de ämnen som CONAIE har kämpat för ska tas upp är en stor vinst för ursprungsfolksrörelsen. Det är också första gången under hans tid vid makten som Correa har varit tvungen att ge efter för sociala protester och föra en dialog efter en agenda som han inte satt själv.

Johanna Kvarnsell