Uppmärksammad rättegång i Paraguay är över

Manifestanter utanför Paraguays högsta domstol väntar på i rättegången kring massakern i Curuguaty, Paraguay / Foto: Oscar Barajas, Latinamerikagruppera
Manifestanter utanför Paraguays högsta domstol väntar på utfallet i rättegången kring massakern i Curuguaty, Paraguay / Foto: Oscar Barajas, Latinamerikagruppera
Rättegången kring massakern i Curuguaty, Paraguay är över. Elva småbrukare som sitter anhållna har nu dömts till långa fängelsestraff för bland annat mord på sex poliser. Situationen i landet är oroväckande. Manifestationer pågår i landets huvudstad Asunción och andra städer, samtidigt som flera folkrörelseorganisationer kräver omedelbart frikännande. 
 
Den 15 juni 2012 försökte ett flertal polisstyrkor vräka småbrukare som fredligt hade ockuperat mark utanför staden Curuguaty i Paraguay. Elva småbrukare och sex poliser dödades i sammandrabbningarna.
 
Landets dåvarande vänsterpresident Fernando Lugo anklagades för att bära ansvaret för händelsen och för att sympatisera med markockupanterna. Han avsattes efter en hastig riksrätt den 22 juni 2012.
 
Elva småbrukare ställdes dessutom inför rätta för bland annat olaga intrång och mord på de sex poliserna. Domaren gick sammantaget på åkagarens linje och de anhållna har nu dömts till långa fängelsestraff på upp till 35 år i vissa fall.
 
Undermålig utredning
 
Flera folkrörelseorganisariner menar att utredningen om massakern var undermålig. Det finns ingen teknisk eller vittnesbaserad bevisning som slår fast småbrukares skuld. Viktiga vittnen till händelserna har mördats och avgörande bevis har försvunnit, däribland bildmaterial från en helikopter som var på plats under avhyssningen.
 
- Hela rättegången var vilseledd och saknade juridisk logik. Det finns inga konkreta bevis som kan påvisa anklagelserna som är riktad mot småbrukarna, säger Perla Alvarez engagerad i Conamuri, en paraguayansk organisation för landsbygdskvinnor som bevakar rättegångsprocessen.
 
FN:s människorättskommissarie Zeid Ra'ad Al-Hussein har också lyft kritik mot rättegångsprocessen.
 
- Domen av elva småbrukare i fallet Curuguaty är mycket oroväckande efter en rättegång som inte beaktade rättsliga garantier, enligt vad som påstås. Under de senaste fyra åren har flera människorättsorgan och civilsamhälle organisationer varnat för allvarliga oegentligheter i utredningen, däribland påståenden om kränkningar av rättssäkerheten och rätten till försvar, menar Al-Hussein i ett uttalande. 
 
Politisk häxprocess
 
Den nuvarande konservativa regeringen anklagas för att hindra utredningen om vem som var skyldig för massakern. Conamuri menar att det en politisk häxprocess som avser att slå ned och tysta landets småbrukare.
 
- Det är en politisk rättegång avsedd att tysta politiskt oliktänkande människor. Vi kräver omedelbar frigivning av de fängslade småbrukarna! säger Alvarez med eftertryck. 
 
Faktum är att mordet på de elva markockupanterna i Curuguaty förblir ouppklarat. Det pågår ingen officiell utredning gällande polisens agerande i samband med avhysningen.
 
Flera sociala organisationer och rörelser planerar manifestationer de kommande veckorna. De har bland annat ockuperat rättegångssalen och torget framför högsta domstolen i Asunción.
 
Text & foto: Oscar Barajas, Latinamerikagrupperna