Undantagstillstånd i södra Peru efter stora protester mot koppargruva

Fyra personer dödades och minst 26 personer skadades under förra veckans protester mot det pågående gruvprojektet Las Bambas i södra Peru. Trots lokalbefolkningens oro bevakas nu området hårt av både militär och polis.

Flera skott avlossades när jordbrukare från städerna Grau och Cotabambas drabbade samman med peruansk polis under demonstrationer mot Las Bambas - projektet som förväntas bli en av världens största koppargruvor. Polisen sägs ha öppnat eld mot demonstranter som tagit sig in på området där arbetet med gruvan pågår. Enligt rapporteringar från den regionala folkhälsoförvaltningen i Cusco skadades minst 26 personer och fyra personer miste livet. 15 000 personer uppges ha deltagit i demonstrationerna enligt tidningen El Comercio. 

Amnesty International riktar kritik mot polisens hantering av situationen och kallar dödsfallen för “oacceptabla”. Perus inrikesminister José Pérez Guadalupe menar dock att polisens agerade var helt enligt lagen. Enligt Guadalupe agerade de endast i självförsvar när demonstranterna våldsamt försökte ta sig in i gruvcentrat.

- Det är en sak med en fredlig demonstration, och en annan sak med en attack mot gruvan, säger han till Canal N, och vidhåller att polisen i ett första skede tog till icke dödliga medel tills de var tvugna att försvara sig för sin egen och gruvinstallationernas säkerhet.

Enligt uppgifter från BBC Mundo var åtta av de 26 skadade poliser. 

Som svar på oroligheterna utfärdade Perus president Ollanta Humala redan på tisdagen i förra veckan ett 30 dagar långt undantagstillstånd i sex olika distrikt i gruvområdet. Undantagstillståndet innebär att området konstant bevakas av både militär och polis och att vissa medborgerliga rättigheter upphävs, som till exempel föreningsfriheten och rätten till frihet och personlig säkerhet. 

Ett omdiskuterat gruvprojekt

Las Bambas leds av det statliga kinesiska företaget China Minmetals. På sin hemsida utlovar företaget en investering värd 10 000 miljoner dollar i gruvprojektet vars invigning är tänkt till år 2016. Gruvan förväntas producera mer än 2 miljoner ton koppar i koncentrat under de första fem åren och bli en av världens största koppargruvor när den når sin fulla produktionsnivå.

Perus regering ser projektet som extremt viktigt och enligt chefen för den peruanska kongressen, Luis Iberico Nuñez, skulle ett stopp av Las Bambas få “katastrofala följder för landet”.

Men det finns också en utbredd oro för projektet. Lokalbefolkningen är bekymrade över föroreningar i området och ledarna för demonstrationerna menar att företaget inte tar hänsyn till effekterna gruvan får för miljön. Företaget har nämligen inte fullt hållit sig till det avtal som de faktiskt har skrivit under, menar motståndarna. Enligt ett reportage publicerat i El Comercio sägs China Minmetals ha manipulerat resultaten av den studie som lanserades över vilka följder för miljön projektet skulle kunna få.  I en intervju med Canal N förklarar en av områdets gubernörer, Wilber Venegas, att China Minmetals även godkände en helt ny installation av en anläggning som inte fanns med i ursprungsavtalet.

- För att göra den typen av ändringar är det nödvändigt att först göra en helt ny studie på dess miljöpåverkan, hävdar han.

Venegas tillägger att företrädarna för demonstranterna pekar på hela 17 olika punkter i avtalet som de tycker att China Minmetals har misslyckats med, trots att företaget själva hävdar att de har uppfyllts.

Dialog på gång

Tisdagen den 6:e oktober inleds ett första försök till att lösa konflikten genom en officiell dialog. Distriktens borgmästare kommer att träffa företrädare för både regeringen och lokalbefolkningen i kommunen Coyllurqui för att tillsammans diskutera gruvprojektets framtid.

Text: Linda Fagrell, frilansskribent