Undantagstillstånd efter gruvprotester i Peru

På Arequipas gator syns poliser som ska hålla demonstrationerna under kontroll

Alla pratar om det. I affären, på kontoret, på gatan. Strejken och demonstrationerna mot Tía María-gruvan är något som engagerar alla i södra Peru och efter ett fjärde dödsfall har regeringen utlyst undantagstillstånd i två av Arequiparegionens provinser.

Är du för gruvan? Är du för demonstrationerna? Är du för att millitär har skickats till området? I Arequipa diskuterar alla den pågående strejken och demonstrationerna som tycks bli allt mer omfattande. Det är två veckor sedan tredagarsstrejken med demonstrationer i Arequiparegionen då studenter och olika yrkesgrupper gick ut i strejk för att stötta Tambodalen i protesterna mot gruvan. Den sista dagen av tredagarsstrejken försökte icke-demonstranter hålla sig borta från Arequipas gator för att det kändes för farligt där.

Samma sak händer igen den 27 maj när lantbrukarnas strejk pågått i över två månader. Nu är det nya demonstrationer under en tvådagarsstrejk och Plaza de Armas i centrala Arequipa fylls med tusentals demonstranter.

Skytfönster täcks för på shoppinggatan Mercaderes i centrala Arequipa för att skyddas under demonstrationerna

Skyltfönster täcks för på shoppinggatan Mercaderes i centrala Arequipa för att skyddas under demonstrationerna.

– Skynda dig hem, klockan 11 börjar demonstrationerna och då är det inte säkert att vara på gatan, varnar folk i Arequipa.
Gatorna som annars är fyllda av människor och bilar blir nästan tomma under demonstrationerna. Skolor och universitet hålls stängda. Även affärer stänger ingen och skyltfönster täcks över med kartong för att skydda glaset.

Bland demonstranterna kastas stenar och tårgasbomber. Gatstenar rivs upp och byggs till murar för att blockera vägarna. Några av demonstranternas ansikten täcks för så att det inte syns vem som demonstrerar. På gatorna syns även poliser i full mundering med hjälmar och sköldar. Ibland konfronteras de med demonstranterna.

Så här såg flera gator i Arequipa ut efter tredagarsstrejken då gatstenar använts för att bygga murar och blockera trafiken

Så här såg flera gator i Arequipa ut efter tredagarsstrejken då gatstenar använts för att blockera trafiken.

Den 22 maj, efter att en fjärde person avlidit i konflikten, utlyste den peruanska regeringen ett 60 dagar långt undantagstillstånd i Islay- och Mollendoprovinsen i södra Peru, rapporterar den peruanska tidningen La Republica. Undantagstillståndet innebär bland annat att de individuella och fria rättigheterna, rörelsefriheten och mötesrätten begränsas i de två provinserna.
– Undantagstillståndet är för att skydda de boende i Islay, säger president Ollanta Humala till tidningen La Republica.

I staden Arequipa diskuterar de boende om det verkligen är rätt av regeringen att bryta mot de demokratiska rättigheterna. Demonstranterna på gatan i Arequipa ropar att president Humala måste lyssna på dem eller att han ska avsättas.

Trots den oroliga stämningen i området finns det också de som demonstrerar fredligt. De viftar med flaggor och plakat, spelar musik, sjunger och dansar för att Tambodalen ska få rätt och att Tía María-gruvan ska stoppas. Den lokala nyhetsförmedlaren HBA Noticias rapporterar på demonstrationens andra dag att Arequipas guvernör Miguel Guzmán anser att tvådagarsstrejken är mycket fredligare än den tidigare tredagarsstrejken.

Text och foto: Mathilda Bäcklin, Svalorna Latinamerika
 

Läs tidigare rapportering på Latinamerika.nu om bakgrunden till protesterna här!