Tusentals i strejk mot gruvprojekt i Peru

Lantbrukare strejkar mot gruvprojektet Tía María i Peru

Strejken mot gruvprojektet Tía María har pågått i nästan två månader i södra Peru, men än tänker lantbrukarna inte ge upp.
– Dalen där de vill öppna gruvan är jättevacker och vi exporterar varor som ris och potatis till flera olika platser och länder därifrån. Vi vill att gruvan ska bort, säger några av de strejkande lantbrukarna.

Konflikten grundar sig i att det mexikanska företaget Southern Copper Corporation vill starta gruvprojektet Tía María vid byn Tambo i Arequiparegionen för att utvinna koppar. De som är för projektet menar att det kommer skapa arbetsmöjligheter i regionen och att gruvan även kommer förbättra den ekonomiska utvecklingen i området.  De som är mot projektet menar att gruvan kommer förstöra för lantbruket i området, bland annat på grund av vattenföroreningar och förorenat damm som kommer spridas från gruvan.

Diskussionerna kring gruvprojektet har pågått sedan 2011 och den 23 mars i år gick lantbrukarna från området ut i strejk. Enligt den peruanska tidningen La Republica beräknas cirka 300 miljoner soles (drygt 800 miljoner kronor) ha gått förlorade i provinsen efter mer än 50 dagar av strejk och blockeringar mot gruvprojektet.

Men det är inte bara pengar som har förlorats. La Republica rapporterar även att två människor mist livet och flera personer skadats när polis och demonstranter konfronterats i år. För att få slut på oroligheterna har Perus president Ollanta Humala nu beslutat att militär ska skickas till området, skriver tidningen.

– Vi vill bara att gruvan ska bort men ledarna lyssnar inte på oss och de kallar oss för terrorister. De är korrupta och president Ollanta Humala har förrått oss, säger den strejkande lantbrukaren Manuel Condori Flores. Han kommer från byn Tambo där han odlar ris och grönsaker. Nu sitter han vid Plaza de Armas i Arequipas centrum för att demonstrera mot Tía María-gruvan, något han har gjort sedan slutet av mars.

 

Vid Plaza de Armas i Arequipa strejkar lantbrukare mot gruvprojektet Tía María i södra Peru

 

Manuel Condori Flores tror inte att ekonomin i området kommer bli bättre med gruvan, som de som är för gruvan menar. 

– På andra platser i landet har det hänt att gruvföretag kommit och hjälpt till ekonomiskt med till exempel traktorer i områden de exploaterat, men vad ska lantbrukarna med traktorer till när marken blir förorenad och de ändå inte kan odla något?

Han berättar att hela byn Tambo är emot gruvan eftersom den kommer förorena marken för människorna och djuren som bor där.

– Just nu strejkar vi för att de ska uppmärksammas på situationen och göra något åt den. Om gruvprojektet startas kommer det förstöra vår mark. Var ska vi då jobba? Var ska vi ta vägen? Vad ska vi göra?

Den 12 maj gick flera yrkeskårer och fackföreningar i Arequipa ut i en 72-tmmars-strejk och demonstrerar nu för att stötta lantbrukarna mot Tía María-gruvan. Hittills har inget beslut fattats i frågan om gruvprojektet ska stoppas eller inte och planerade diskussioner skjuts upp bland annat på grund av den oroliga stämningen i området.

Text och foto: Mathilda Bäcklin, Svalorna Latinamerika