Tredje gången gillt för Evo Morales

Evo Morales. Foto: Flickr/Creative Commons/Presidencia Peru

Evo Morales fortsätter att leda Bolivia efter söndagens nationella val och är nu landets president fram till år 2020. Som opinionsundersökningarna inför valet indikerat fick MAS en överlägsen majoritet av folkets röster.

Det slutgiltiga valresultatet är tre dagar efter valet fortfarande inte helt klart, men tidningen La Razón rapporterar att 90,08 procent av folkets röster räknats och att MAS i dagsläget är segrare med 60 procent av rösterna.

Samuel Doria Medina och partiet Unidad Democrata, UD som varit Morales starkaste motståndare i valrörelsen har i dagsläget 25 procent av rösterna. Doria Medina har kandiderat om presidentposten två gånger tidigare, men aldrig fått mer stöd än 7,8 procent. Innan valet har Doria Medina i medier sagt att han ville få över 10 procent av rösterna och torde således vara nöjd med slutsiffrorna.

Även om Morales tappat något i stöd sedan rekordvalet 2009 då MAS fick 64 procent av folkets röster har de också mött nya framgångar; årets val är de första där de fått över 50 procent av rösterna i den rikare Santa Cruz-regionen där oppositionen haft sitt starkaste fäste. Nu har MAS starkt stöd i hela landet; de har vunnit med över femtio procents majoritet i åtta av nio regioner. Beni är den enda regionen där UD, med 51 procent, fick större stöd än MAS som där nådde 42 procent. 

Tredje största parti med 9 procent blev Partiet Demócrata Cristiano, PDC, med expresidenten Jorge Tuto Quiroga som kandidat. Partiet Movimiento Sin Miedo (MSM) slutade på 2,8 procent. Deras kandidat Juan del Granado, borgmästare i La Paz 1999-2009, har efter valet gått ut och sagt att han har gjort ett misstag och aldrig mer tänker kandidera. Slutligen fick Fernando Vargas och det gröna partiet, Partido Verde, PVB, 2,8 procent.

Årets val är det första där bolivianer bosatta i utlandet tilläts att rösta. Enligt La Razón är 98 procent av utlandsrösterna räknade och även internationellt är Morales och MAS valets stora vinnare med 72 procent av rösterna. Även här är Samuel Doria Medina och UD det starkaste oppositionspartiet med 15 procent.

Morales tackar folket och socialistiska ledare

Till följd av det positiva siffrorna vågade Evo Morales ge presidenttalet redan på söndagskvällen, efter att det första resultatet släppts. Från presidentpalatsets balkong vid Plaza Murillo talade han till sina anhängare, och tackade både dem och andra socialistiska latinamerikanska ledare som Fidel Castro och Venezuelas framlidne president Hugo Chavez, för sin framgång.

Normalt får en boliviansk president bara sitta två mandatperioder i följd, men Morales tilläts att ställa upp i årets val eftersom konstitutionen skrevs om 2009 och han då bara suttit fyra av sina fem år. Enligt La Razón hävdar oppositionen att Morales kommer försöka ändra konstitutionen igen för att kunna kandidera i ytterligare ett val. Under måndagen frågade journalisten Javier Lafuente från spanska tidningen El País presidenten om han tänker kandidera för en fjärde mandatperiod i valen 2019:

Det har jag inte tänkt på. För tillfället tänker jag bara på hur jag ska ge tillbaka det stöd jag fått till folket, och har inte tänkt på omval alls, sa Morales till El País.

För BBC Mundo kommenterade han den personkult som rör honom, då han enligt många blivit större än sitt parti, något som han säger sig inte gilla:

Visst, någon måste vara ledare och just nu känner jag att jag leder landet bra tillsammans med vicepresidenten. Jag vet inte om det är ett latinamerikanskt tankesätt, det här med att man måste ha en person som ledare, men det är något jag inte gillar, att allt hänger på en person, berättar han för tv-kanalen.

Text: Denise Berg, Svalorna Latinamerika

Foto: Flickr/Creative Commons/Presidencia Peru