Träffsäkert om turism i Colombia

I sin romandebut Varför kom du hit? sätter Julia Svanberg fingret på backpackers beteende på resande fot, på maktstrukturer och på de orättvisor som drabbar människor enbart för att de råkat födas i ett visst land.

Julia Svanberg tar oss med på en resa till Colombia, landet som sedan många år också är författarens hemland, och till Bogotá. Där träffar vi svenska Ellen som rest till Sydamerika för att backpacka tillsammans med sin pojkvän. Resan tar omedelbart en annan vändning än planerat då Ellen beslutar sig för att stanna på hostalet med sin nyvunna colombianska vän Lila istället för att följa med pojkvännen längs hans minutiöst planerade resväg.

På hostalet där Lila och Ellen bor dyker det upp en rad karaktärer, som du om du någon gång backpackat garanterat kommer att känna igen. Det är de mot lokalborna fördomsfulla, det är festprissarna, masterstudenten som uppger sig veta sanningen om "hur det verkligen är för de fattiga i Colombia", frilansjournalisten som njuter av landets baksidor och så de som vill upptäcka "det riktiga Colombia".

Genom karaktärerna målas maktstrukturerna och kontrasterna mellan vi och dem upp gång på gång. I ett avsnitt samlar resenärerna utan att tveka in flera tusen kronor till en backpacker som hamnat på sjukhus efter en överdos - för att han ska slippa kontakta sina föräldrar. I nästa rynkar de på näsan åt och ifrågasätter omedelbart insamlingen till en sjuk colombiansk internflyktingpojke. "Kommer pengarna verkligen att komma fram? Vem står egentligen bakom denna insamling?" De blir irriterade på tiggarna som hela tiden tror de är rika turister - de har ju bara precis pengar så att de kan resa i åtta månader. Och så vidare.

Turisternas ofta platta och syniska syn på omgivningen skaver hela tiden i bakgrunden av det färgstarka, romantiska äventyret. Precis som mordgåtan som ska lösas, och beskrivningarna av människohandel som berättas parallellt med Ellens historia.

Julia Svanbergs språk är lätt och lekfullt. Utan ansträngning lyckas hon förklara komplicerade skeenden och samhällsproblem på ett tydligt och okonstlat sätt. Samtidigt som läsaren får ta del av en härlig resa och ett spännande morddrama, får den också en lektion i Colombias nutidshistoria och en tankeställare inför kommande resor. Varför reser du? Hur kommer din resa att påverka dig - och framför allt ditt resmål?

Text och foto: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna

Fakta

FAKTA:

Om boken

Titel: Varför kom du hit?
Författare: Julia Svanberg
Förlag: Mix förlag
Utgiven: Februari 2014
I e-bok versionen ingår även intervjuer med författaren och spellistor till de olika karaktärerna i boken.

Julia Svanberg driver även bloggen www.mammasmachete.se