Tempen tas på Latinamerika

Foto: Leonardo Lopez/Flickr Creative Commons

Är Latinamerika på väg in i en ny högerera? Hur påverkar ägarkoncentrationen av media det fria ordet? Hur kan Latinamerikas rika naturresurser förvaltas på ett hållbart sätt? Lördagen den 11 juni arrangeras en heldag av seminarier och panelsamtal kring bland annat dessa frågor på ABF-huset i Stockholm.

Riksrättsprocess i Brasilien, ny regering i Argentina som skapar oro bland småbrukar- och urfolksorganisationer och nya frihandelsavtal som hotar de kamper som de sociala rörelserna för i Latinamerika.  

- Latinamerika syns inte mycket i media, och det som syns är ofta kort och onyanserat. Det är synd, speciellt som det politiska landskapet håller på och förändras i Latinamerika och vi som intresserar oss för kontinenten behöver en analys. Denna temadag blir ett tillfälle för att fördjupa sig och disktutera Latinamerika tillsammans med folkrörelser och politiker från Latinamerika, säger Latinamerikagruppernas ordförande Anna Nylander, som motivering till arrangemanget.


Spännande gäster

Bakom eventet står Latinamerikagrupperna, VIF, FIAN, ABF, SSU-Stockholm, Colombianätverket, MST-stödgrupp och Klimataktion. Och gästlistan dignar av kändisar för Latinamerikaintresserade. Dit hör till exempel Nury Martinez, ledare från colombianska småbrukarrörelsen Fensuagro. Martinez sitter i styrelsen för den globala rörelsen La Via Campesina som samlar ca 200 miljoner lantarbetare och småbrukare från hela världen. Hon och kommer att delta i panelsamtal om det nya politiska läget i Latinamerika och om exploatering av naturresurser och territoriella konflikter.

Från Peru kommer presidentkandidaten för partiet Frente Amplio, Veronika Mendoza. Hon kommer att dela med sig av erfarenheter utifrån partiets feministiska ställningstagande och det stöd  fått från feministiska rörelser och från HBTIQ-sektorn.

Raúl Cuestas, journalist från Argentina och före detta ledare i journalistförbundet i Argentina, deltar i en debatt om det demokratiska samtalet och medielandskapet i Latinamerika. 

Detta för att nämna några av de spännande gästerna. Vill du veta mera om tider och deltagare så kika in här. 

Text: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna
Foto: Leonardo Lopez/Flickr Creative Commons