Sveriges syn på demokrati bör avspeglas i förhandlingarna

EU vill förhandla om ett associeringsavtal med Centralamerika, där också Honduras ingår. Detta innebär att det blir en respit i förhandlingarna tills dess att situationen i Honduras normaliseras. Denna paus vill det civila samhället i Centralamerika utnyttja till att trycka på Sverige, som har EU:s ordförandeskap, för att få ett bättre avtal.

- Nu kan vi trycka på svenskarna så att deras syn på demokrati och mänskliga rättigheter avspeglas i förhandlingarna, säger Haydee Castillo från CC-SICA, ett organ som representerar det centralamerikanska civila samhället i det överstatliga organet SICA. Castillo är tillika ordförande för organets nicaraguanska avdelning. Hon försäkrar att hon kommer att resa till Sveriges ambassad i Guatemala för att be dem utnyttja respiten för att ta sig en tankepaus och noga granska det som det civila samhället önskar av förhandlingarna och avtalet.
- Avtalet, som det ser ut nu,  medför ingenting bra för det centralamerikanska folket. Allt handlar om handel. I stället borde människan och de mänskliga rättigheterna vara i centrum, betonar Castillo.
- Sverige borde också hjälpa till med att lösa problemen i Honduras, säger hon.

Tidigare denna vecka meddelade den spanska nyhetsbyrån EFE att EU ”inte önskar isolera Honduras”. EU avbröt förhandlingarna med Centralamerika efter kuppen i det fattiga centralamerikanska landet. Spanien tryckte dock på för att fortsätta förhandlingarna utan Honduras medan de centralamerikanska utrikesministrarna föreslog att man skulle förhandla med den avsatta honduranska presidenten Manuel Zelaya.

Detta går övriga EU inte med på och enligt EFE kommer EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik (COPS) att dryfta sanktioner mot kuppregeringen under ett möte den 14-15 september. Den Internationella Valutafonden (IMF), som bland annat Sverige är medlem av, följer dock inte FN:s och OEA:s rekommendation om att frysa utbetalningar till Honduras. Den 28 augusti betalade IMF ut ett belopp på 150 miljoner dollar, rapporterar AMARC-ALC, ett latinamerikanskt nätvärk för lokala radiostationer.

Text och foto: Erika Brenner