Spänt läge efter valet i Honduras

Förhoppningen var att det val som nyligen hölls i Honduras skulle leda till ett mer stabilt politiskt läge i det fattiga landet. Så blev det inte. Den president som förklarats som vinnare fick bara knappa 39 procent av rösterna - och anklagas dessutom för att ha vunnit genom valfusk.

Den konservative kandidaten Juan Orlando Hernández fick 38,7 procent av rösterna och har förklarats som vinnare i det val som hölls den 24 november. Detta medan hans motståndare, vänsterkandidaten Xiomara Castro, enligt det officiella valresultatet fick 28,7 procent.

- Det kommer inte att bli lätt för Juan Orlando Hernández, han kommer att tvingas förhandla, sade universitetsstudenten Juan Sánchez till IPS, medan han på söndagen stod och beskådade de tusentals demonstranter som tågade genom Tegucigalpa för att protestera mot det påstådda valfusket.

Demonstrationen hade utlysts av vänsterpartiet Libre och dess presidentkandidat Xiomara Castro.

Kräver omräkning

Juan Orlando Hernández kommer att överta presidentmakten den 27 januari nästa år. Men anhängarna till Castro och hennes man - Libres ordförande Manuel Zelaya, som störtades från presidentmakten i en statskupp 2009 - är inte beredda att acceptera valresultatet. De kräver en omräkning av rösterna och påstår att valet omgärdades av en rad oegentligheter.

Castro och Zelaya färdades under söndagens demonstration tillsammans i en flakbil som även innehöll en likkista med den mördade vänsteraktivisten José Antonio Ardón, som kidnappades och mördades dagen innan demonstrationen. Enligt företrädare för Libre föll aktivisten offer för ett politiskt mord, men inga bevis har hittills presenterats.

José Antonio Ardón mördades i ett av de farligaste kvarteren i Tegucigalpa, som är huvudstaden. Honduras har den högsta mordstatistiken i världen.

"Kampen är inte över"

I samband med demonstrationen höll Castro ett tal där hon anklagade motståndarsidan för att ha stulit valet.

- De är ett bedrägeri, ett tekniskt och demokratisk angrepp. Men denna kamp är inte över ännu. Jag är Honduras rättmätigt valde president och dagens demonstration utgör ett tydligt budskap till dem som deltog i bedrägeriet, sade Castro i sitt passionerade tal.

Landets valkommission har dock meddelat att man inte är beredda att genomföra en omräkning av alla röster.

Ett annat resultat av valet är att Juan Orlando Hernández konservativa parti Nationella partiet kommer att ha en minoritet i den nya kongressen, med 48 av dess 128 platser. Libre kommer att få 39 platser medan det Liberala partiet får 25 och Antikorruptionspartiet får 13 och övriga småpartier får dela på 3 platser.

Detta är en stor skillnad mot hur det såg ut för den avgående konservative presidenten Porfirio Lobo, som hade stöd av 71 parlamentariker i kongressen, och därmed hade en majoritet bakom sig.

Text: Thelma Mejía/IPS