”Soldaterna behandlade mig som ett djur”

Överlevarna i fallet Sepur Zarco döljer sina ansikten för att slippa kännas igen på foton i nationell press och av anhängare till de anklagade före detta militärerna. Foto: Sandra Sebastián, Plaza Publica
På måndagen drog den historiska rättegången i fallet Sepur Zarco igång. Två män åtalas för tvångsförsvinnanden, mord och sexuellt slaveri på en militärbas i Guatemala på 1980-talet. För första gången gången tas sexuellt våld i väpnade konflikter upp i nationell domstol. 

Under de två första rättegångsdagarna hördes fångar på militärbasen Sepur Zarco och anhöriga till de kvinnor som hölls som slavar på militärbasen som fungerade som en rekreationsbas dit soldater kom och vilade upp sig.

- När de fångade mig våldtog de min fru som hade fött barn bara några dagar tidigare,  berättade Manuel Cu som var fånge på basen under 1982. Han hade försökt få en bit mark att kunna odla lagligt på. Om tiden som fånge berättade han:

- De (soldaterna) behandlade mig som ett djur. De kissade på mig och släpade mig i leran som en gris. … De gav mig aldrig mat. Jag åt ogräs och drack vatten från marken. De gav mig sin urin att dricka.

Målsägarna i fallet är 11 kvinnor som hölls som slavar på basen där de utnyttjades både sexuellt och som gratis arbetskraft. Militären hade tidigare hämtat deras makar som varit försvunna sedan dess. Det männen hade gemensamt var just att de försökt få rätt till en bit mark var för att kunna odla och försörja sina familjer.
 

Vittnen berättar om tortyr

Juan Maquìn är son till en av männen som fördes bort för att aldrig återses. Hans syster och hennes ofödda barn mördades och resten av familjen tvångsförflyttades med våld. Under sex månader var han fånge på militärbasen. Han berättade:

- Kvinnorna tvingade laga mat, de berättade för oss att de (soldaterna) våldtog dem. … När jag hittade min mamma kom hon gråtandes. Hon berättade att hon led mycket för att de hade våldtagit henne. Hon var livrädd.

Ett annat vittne, Rogelio Hüitz Chon, berättade hur militärerna torterade honom.

- De skadade mig och jag skäms inte för att visa var jag har ärren. De bröt mina revben och skadade min midja, sa han och drog upp tröjan för att visa de anklagade och rätten vad soldaterna utsatt honom för.

När rättegången startade måndagen den 1 feburari försökte försvarsadvokaterna få rättegången avbruten genom en så kallad amparo vari de anklagade domarna för att tycka illa om dem och därmed vara jäviga i fallet. Den ska avgöras parallellt medan rättegången fortsätter.

Text: Annika Wilhelmson, Kristna Fredsrörelsen i Guatemala
Foto: Sandra Sebastián, Plaza Publica

 

Läs mera: 
Historisk rättesprocess mot sexuellt våld i Guatemala