Omräkning av röstprotokoll i Honduras presidentval

Efter anklagelser och anmälningar om valfusk i landets presidentval den 24 november har valmyndigheten TSE nu beslutat att göra en omräkning av röstprotokollen för presidentvalet.

Den konservative Juan Orlando Hernandez från Partido Nacional har nu officiellt utsetts till segrare i Honduras presidentval och förväntas ta över efter landets nuvarande president Pepe Lobo, från samma parti, i slutet av januari. Enligt siffror från TSE segrade han med 37 procent av rösterna medan vänsterliberala Xiomara Castro fick 29 procent. Valdeltagandet den 24 november uppgick till 61 procent av den röstberättigade befolkningen.

Resultatet är dock omstritt. Både Antikorruptionspartiet (PAC) och Libre har lämnat in anmälningar om valfusk. Den 2 november begärde Libre en omräkning av röstprotokoll som TSE beviljat.

- Vi erkänner inte legitimiteten av någon regering som är ett resultat av en sådant skamligt övergrepp, säger Xiomara Castro under en presskonferens den 29 november.

Kritiken om valfusk är dels baserat på de oegentligheter nationella och internationella observatörer rapporterat om under valdagen. Den tyngsta kritiken rör misstanken om manipulation av resultatet. Enligt rapporter misstänks 20 procent av röstprotokollen ha passerat via en hemlig server där resultaten korrigerats. Libre har som bevis på detta lämnat in sina kopior på röstprotokollen som varje valförrättare får med sig från den vallokal där de närvarat. Det är dessa protokoll som ska räknas om för att se varför TSE:s officiella resultat inte överensstämmer med dessa protokoll.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"69632","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"280","style":"float: right;","typeof":"foaf:Image","width":"210"}}]]

Protester mot det officiella resultatet

Studenter vid universitetet UNAH i Tegucigalpa och San Pedro Sula, varav många deltagit som valobservatörer under valdagen, påbörjade redan dagen efter valet demonstrationer mot det valfusk de bevittnat och rapporterat om. Vissa av demonstrationerna bemöttes av polis och militär med tårgas och vattenkanoner.

Även Libre höll en demonstration i Tegucigalpa den 1 december. Med i demonstrationståget följde kvarlevorna av Libre-aktivisten José Antonio Ardón som mördades den 30 november i närheten av sitt hem i Tegucigalpa. Kistan fördes med till manifestationen utanför valtribunalens byggnader och sedan fortsatte demonstrationsföljet till hans likvaka.

Oenighet bland internationella observatörer

Valprocessen den 24 november följdes av ca 15 000 nationella observatörer och 740 internationella observatörer. EU:s delegation med valobservatörer var snabba med att deklarera valen som demokratiska och transparenta. Ett par dagar senare blev dock en av delegationens deltagare Leo Gabriel kontroversiell när han gick ut i media och berättade att delegationen varit oenig och att flera hade sett saker som indikerade på köp av röster och andra oegentligheter under själva valdagen.

Vía Campesinas delegation med internationella observatörer rapporterade också om oegentligheter under valprocessen, t.ex. indicier på köp av röster och hotfull stämning i röstlokalerna. I ett röstcenter kände sig observatörerna så pass hotade av de valförrättarna att de valde att lämna lokalen.

En ny politisk verklighet i Honduras

Oavsett hur läget eventuellt förändras av en omräkning av röstningen så finns det numera två nya starka rörelser i Honduras med på den politiska kartan. De nybildade partierna PAC och Libre har tillsammans 52 av parlamentets 128 platser, det vill säga drygt 40 procent. Detta är något historiskt i ett land som Honduras där makten växlat mellan två partier, det nationella partiet Partido Nacional och det liberala partiet Partido Liberal, det senaste seklet. Detta tvåpartisystem är nu brutet tack vare den aktivism och det folkliga engagemang som väcktes genom statskuppen 2009.

Även om det är samma parti som sitter kvar vid makten i Honduras, har den politiska kartan ritats om helt och nya ledamöter med rötter i sociala rörelser har tagit plats i landets parlament.

Text: Charlotta Pettersson, Latinamerikagrupperna