Omdiskuterad lag röstades igenom

Nicaraguas parlament har godkänt en ny lag som reglerar marknaden för mikrokrediter. Branschorganisationer menar att lagen stoppar utlåningen och att tusentals arbetstillfällen kan försvinna.

Den nya lagen säger att årsräntan på mikrokrediter inte får överstiga 16 procent och att långivarna måste förhandla med dem som sedan några år har vägrat att betala tillbaka sina lån.

Mikrokrediter bekostas till stor del av utländska fonder. Mikrofinansinstituten i Nicaragua som sköter utlåningen till småproducenter och småföretagare fruktar att den nya lagen skrämmer deras utländska investerare när de märker att staten styr marknaden och stöder dem som inte betalar.

- Konsekvensen blir att möjligheterna att låna försvinner för 130 000 av våra klienter som faktiskt betalar. Av dem är 80 000 kvinnor och många är småbrukare, säger Patricia Padilla från mikrofinansinstitutens organisation Asomif till tidningen La Prensa.

Den nya lagen måste först godkännas av Nicaraguas president Daniel Ortega som själv kritiserat mikrofinansinstituten. Asomif anser dock att mikrokrediter är det enda alternativet för människor som aldrig skulle få ett banklån. 

Många vägrar betala

I norra Nicaragua har tusentals människor sedan några år organiserat sig i vad som kallas No Pago ("Jag betalar inte" red.övers). När krisen i världsekonomin kom hamnade många i en situation där de inte tjänade tillräckligt på sin verksamhet för att betala tillbaka sina lån. Andra har drabbats av torka som förstört skörden. Protester tog fart i staden Jalapa för två år sedan när mikrofinansinstitut började driva in egendom
för dem som inte betalade.

Medlemmarna i rörelsen No Pago ser den nya lagen som en triumf efter flera års kamp. De har lämnat in en lista med fem tusen namnunderskrifter som uppmanar presidenten att godkänna lagen. Samtidigt protesterar de mot den bild som finanssektorn målar upp.

- Det finansiella systemet kommer inte att falla samman, säger Omar Vílchez som leder No Pago. Det står ingenstans att lånen ska avskrivas. När lagen träder i kraft kommer alla skuldsatta att ställa sig i kö hos mikrofinansinstituten för att förhandla, det har varit vår position från början.

Nu väntar alla på presidentens reaktion. Om lagen träder i kraft ska mikrofinansinstitut och låntagare som vägrat betala komma fram till en betalningsplan inom 120 dagar.

Text: David Rosenberg
Foto: Roxana Ortiz

Fakta

0
false

18 pt
18 pt
0
0

false
false
false

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Table Normal";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

La Asociación Nicaragüense de
Instituciones de Microfinanzas - Asomif
- består av 19 organisationer. De har 350 000 klienter och omsätter 246
miljoner dollar.

Los dirigentes del Movimiento de
Productores y Comerciantes Asalariados del Norte - även kallad No Pago -  säger sig företräda 25 000 familjer som skulle förlora sina
hem om den nya lagen inte godkänns.

Källa: asomif.org och La Prensa