Nya hinder möter kubaner som vill till USA

Tusentals kubaner på väg till USA har mötts av stora problem vid olika gränser i Latinamerika. Nyligen införde Ecuador visumkrav för kubaner, vilket utlöste protester vid den ecuadorianska ambassaden i Havanna.

För ett år sedan började relationerna mellan Kuba och USA tinas upp, men en fråga som förblivit olöst är migrationen mellan länderna. Samtidigt försöker nu kubanska myndigheter förhindra utflyttningen av bland annat utbildad sjukvårdspersonal från landet.

Lokala analytiker påpekar att den avgörande fråga som bör ställas är varför så många unga kubaner vill lämna hemlandet.

I oktober 2012 hävde Raúl Castros regering de restriktioner som i flera decennier förhindrat kubaner från att bege sig utomlands, bland annat genom att slopa visumkravet för utresor.

Specialistläkare nekas resa 

Det största problemet numera är snarare de visumkrav för kubaner som ställs av många andra länder, däribland nu även Ecuador, som införde visumkrav den 1 december.

- Två av mina vänner sitter fast i Costa Rica och en annan var på väg att köpa en biljett till Ecuador när visumkravet infördes, berättar en ung lokal musiker som inte vill bli citerad med sitt namn.

Efter beskedet från Ecuador samlades runt 300 kubaner utanför landets ambassad för att protestera. En del av dem grät och krävde att de skulle få tillbaka de pengar de redan hade lagt ut på flygbiljetter.

Förra måndagen införde den kubanska regeringen även en åtgärd som reglerar sjukvårdspersonals möjligheter att resa utomlands.

- Alla är motståndare till detta. En del började till och med gråta eftersom de har söner eller döttrar som bor utomlands. Åtgärden är ett steg bakåt från en rättighet som hade vunnits, säger läkaren Graciela Nantes som arbetar på ett sjukhus i Havanna.

Myndigheterna menar att åtgärden inte syftar till att förbjuda människor att resa utomlands, utan har införts för att avkräva särskilda tillstånd från specialistläkare, vars kunskaper anses vara viktiga för de inhemska vårdbehoven.

Migrationen från Kuba en utmaning

Enligt officiella uppgifter från förra året fanns det då fler än 50 000 kubaner som arbetade inom sjukvården utomlands, de flesta kvinnor, och närmare hälften av dem läkare. De flesta arbetade i Latinamerika, främst i Venezuela, Brasilien eller i Ecuador.

Samtidigt innebär den ökande migrationen från Kuba stora utmaningar för landet på grund av de låga födelsetalen och en åldrande befolkning. Förra året lämnade drygt 46 600 människor Kuba, många av dem i åldern mellan 20 och 40 år.

- Det är de unga inom Kubas ekonomiskt aktiva del av befolkningen som emigrerar, och fler och fler kvinnor som avvaktar med att skaffa barn eller tar sina barn med sig, säger ekonomen Blanca Munster vid Center för forskning om internationell ekonomi, till IPS.

För närvarande sitter fler än 5 000 kubanska migranter fast vid gränsen mellan Costa Rica och Nicaragua, eftersom Nicaragua vägrar att låta dem resa vidare in i landet på sin väg mot USA. Ytterligare 1 000 kubaner väntar på att kunna resa vidare från Colombia till Panama.

Kubaner som vill ta sig till USA tvingas genomföra påfrestande resor som går via Ecuador, och vidare genom Colombia, Panama, Costa Rica, Nicaragua och andra centralamerikanska länder innan de når fram till gränsen via Mexiko.

Riskabelt att resa via Mexiko

Källor i USA uppger att 43 000 kubaner under det senaste året nådde sitt mål, främst via den mexikanska gränsen. Människorättsorganisationer har samtidigt rapporterat att Mexiko är ett mycket farligt land för migranter som där riskerar att bli rånade, våldtagna eller till och med mördade.

Vägen genom Centralamerika till USA har i många år använts av människosmugglare som kan kräva uppemot motsvarande 90 000 kronor för att föra en kuban till slutdestinationen. Den vägen stängdes dock när myndigheterna i Costa Rica i början av november bestämde sig för att slå till mot de människosmugglare som opererar i landet.

I slutet av november diskuterade Kuba och USA ännu en gång frågan om en "säker, legal och ordnad" migration mellan länderna. I samband med detta upprepade Kuba sitt krav på att USA drar tillbaka de gamla regler som innebär att alla kubaner som tar sig till landet också garanteras uppehållstillstånd.

I enlighet med bilaterala avtal återförs de kubaner som blir upptäckta på havet mellan USA och Kuba till hemlandet.

USA har både före och efter att de diplomatiska förbindelserna mellan länderna återupprättades i juli i år meddelat att man inte planerar att ändra sin migrationspolitik gentemot Kuba.

Kubanska myndigheter menar dock att USA politik göder den illegala migrationen och att kubansk vårdpersonal lockas att bege sig till USA för att arbeta där i stället.

Text: Patricia Grogg/IPS