Katia Cardenal strödde vardagsmagi över Estelí

Katia Cardenal. Foto: Katrin Neuhaus/Wikimedia Commons

I helgen höll Katia Cardenal, en av Nicaraguas mest kända artister, konsert i Estelí. Tonsäker och med texter som kan få vilken skribent som helst att bli sjuk av avund, står hon avslappnad på scenen och sänder ut sin magi. Mellan numren småpratar hon med publiken som om hon varit hemma i vardagsrummet.

I svarta tights och cardigan med tillhörande glittrig scarf intar hon scenen. Det är enkelt och hjärtligt. Texterna handlar om allt från kärlek till sexuell exploatering och miljö. Folk som dittills småpratat och med ganska lite intresse kastat ett öga på det rockiga förbandet, rätar nu på ryggarna applåderar entusiastiskt.

Repertoaren är blandad med gamla och nya låtar, en del mer kända än andra. De största hitsen får alla i publiken att sjunga med men de mest inbitna fansen kan alla låtar. Mariposa de alas rotas (Fjäril med trasiga vingar) från albumet med samma namn är en av de mest kända. När den spelas viftar alla med mobilen, trots att det är ljust i lokalen.

Katia har varit verksam som artist sedan 1980 och började karriären med duon Duo Guardabarranco tillsammans med sin bror Salvador Cardenal. År 1995 flyttade hon till Norge och gjorde solokarriär. Hon har bland annat gett ut ett album där hon sjunger Evert Taube på spanska. Nu fortsätter hon karriären med låtar skrivna av Salvador och andra centralamerikanska låtskrivare.

Även barnen går i hennes spår. Den äldsta dottern heter Nina Cardenal och ackompanjerar Katia med gitarr och sång. Förutom att jobba med sin mamma, har hon en egen duo tillsammans med sin bror Sebastian Cardenal. De skulle mycket väl kunna bli Nicaraguas nästa stora musikhändelse.

Text: Emmelie Heljeved, Svalorna Latinamerika
Foto: Katrin Neuhaus/Wikimedia Commons