Juridiska processer hotar brasiliansk press

På senare tid har en rad stämningar riktats mot brasilianska journalister och medier. Ett av målen handlar om dagstidningen Gazeta do Povo som står inför flera rättsprocesser efter att ha publicerat uppgifter om åklagares och domares höga löner.

Gazeta do Povo är den största nyhetstidningen i staden Curitiba, huvudort i den sydliga delstaten Paraná. Efter att i februari ha publicerat uppgifter om högt uppsatta juristers löner har tidningen och flera av dess medarbetare drabbats av hela 48 stämningsansökningar.

I somras beslutade en domare i landets högsta domstol att processerna tills vidare inte ska drivas vidare. Men innan dess hade tidningen och dess medarbetare fått ägna massor av tid åt de civilrättsliga processerna, som drevs i en rad mindre domstolar utspridda över hela delstaten.

- Vissa veckor gick fyra av fem arbetsdagar åt till att resa från den ena staden till den andra för att medverka i förhandlingar. Sammanlagt tror jag vi fick resa över ett tusen mil, berättar Rogerio Galindo, som är en av de stämda journalisterna, för IPS.

Processerna pågick ända från april och fram till slutet av juni, då högsta domstolen kom med sitt preliminära utlåtande.

Kallade sanningen stötande

Stämningsansökningarna mot tidningen kom efter att Gazeta do Povo i mitten av februari avslöjat att domarna i delstaten Paraná förra året i genomsnitt tjänade motsvarande 1,4 miljoner kronor var. Det är en betydligt högre summa än den tillåtna, som slår fast att lokala domare inte ska få tjäna mer än 90 procent av de löner som domarna i Högsta domstolen tjänar.

Även delstatens åklagare tjänade betydligt mer än den tillåtna lönen, avslöjade tidningen.

- Vid inget tillfälle påstods det att det handlade om olagliga inkomster, utan bara att de samlade lönerna låg över de gränser som är tillåtna, säger tidningen chefredaktör Leonardo Mendes Junior till IPS.

Uppgifterna hämtades från offentliga handlingar och publicerades samtidigt som tidningen underströk att det brasilianska rättsväsendet har många gånger högre kostnader än det genomsnitt som gäller i europeiska länder.

Paranás domarförbund gick dock ut och hävdade att det "stötande innehållet" i artiklarna pekade mot att olagligheter begåtts. Domare och åklagare valde sedan att rikta stämningsansökningar mot tidningen och dess reportrar.

Dyra anklagelser

Genom att tidningen och flera av dess medarbetare sedan tvingades att resa från stad till stad, ibland så långt som 50 mil från redaktionen i Curitiba, blev Gazeta do Povos dagliga nyhetsarbete lidande. Detta då tre av tidningen sju politiska reportrar återkommande tvingades vara borta från jobbet.

Leonardo Mendes Junior säger att processerna bedrevs samtidigt som det rådde stora politiska spänningar i landet. Det hela kostade dessutom tidningen stora summor, berättar han.

Efter att Högsta domstolen avbrutit processerna förväntas domstolen komma med ett slutligt besked i frågan. Gazeta do Povo menar bland annat att domarna i delstaten Paraná inte själva kan hantera målen, eftersom de är part i frågan.

Fallet med Gazeta do Povo är speciellt, men metoden att rikta stämningsansökningar mot journalister som avslöjar känslig information har blivit allt vanligare i landet.

Text: Mario Osava/IPS