Intim spelning med Pequeño Parlante

Pequeño Parlante. Foto: Emmelie Heljeved

Nyligen spelade femmannabandet Pequeño Parlante på Chillout Lounge i Managua. Bandet som startade 2010 och då rosades i media består av en del redan kända namn.

Pequeño Parlante består av sångerskan Ana Gabriela Rodriguez, gitarristerna Lenin Ortiz och Josue Zuñiga, basisten Amahruc Arroliga och trummisen Rodrigo Castro. Ortiz är även bandets producent. När de startade 2010 besrev bland andra tidningen El Nuevo Diario gruppen ”ett pussel av personer som formar en musikalisk nyhet[...]”

Den fint upplysta lokalen bjöd på lugn och förväntan. De vita väggarna och en psykoldeliskt målad skyltdocka förde tankarna till Ibiza. Under kvällen stod även trubaduren Angelito Valverde och bandet Cultura Nahuatl på scen. Alltså en hel del i Nicaragua kända namn på den lilla klubben. Ändå var stämningen näst intill familjär.

Musiken Pequeño Parlante gör är en mix pop och rock, men bandmedlemmarna är inte främmande för att blanda in andra influenser. Den här kvällen var det en av hip-hoparna från Cultura Nahuatl som satt pricken över i:et i en del av låtarna genom att bryta in på väl valda platser i låtarna. Texterna är vardagliga med en personlig prägel och handlar om saker som att “sluta klaga på din by och ta kontroll över ditt liv”. På sin Facebooksida skriver de själva att deras musik föds i de “små högtalarna i vårt medvetande”.

Det som gör bandet speciellt är att de ser det stora i det lilla och att de inte är rädda för att dela med sig. I en intervju med rocknica.com säger de att det går bra att jobba utan mycket resurser och att "det viktigaste är att producera originell musik".

Text och foto: Emmelie Heljeved, Svalorna Latinamerika

 

Länk till klipp med Pequeño Parlante på youtube