Här ligger tre av världens sju underverk

Tre av världens sju nya underverk är belägna i Latinamerika. Machu Picchu i Peru, Chichen Itza i Mexiko och Cristo Redentor i Brasilien. Alla är skapade av människan, alla har de fascinerat mänskligheten i århundraden och ett har kopplingar till Skåne.

Chichen Itza är belägen på Yucatanhalvön i Mexiko och växte fram någonstans på 700- 900-talet. Det var det ekonomiska centrumet i de norra delarna av mayariket vilket blomstrade cirka 250 år efter Kristus och fick ett avgörande slut i och med spanjorernas erövring av Mexiko. När det började uppstå slitningar i de södra delarna av riket cirka 770 flyttade många norröver och en del bosatte sig i Chichen Itza. Teorierna till varför riket började kollapsa varierar. Kanske berodde det på interna stridigheter eller klimatförändringar.

Förutom den stora pyramiden El Castillo rymmer Chichen Itza även Krigarens tempel, observatoriet El Caracol och det djupa vattenhålet Cenote Sagrado som bland annat användes för offerritualer. Det har faktiskt hittats rester av människoben däri under en draggning. Det finns även en stor bollplan på området, men bollspelet Pok -A-Tok skiljer sig markant från vanliga bollsporter då det var ett spel på liv och död. Kanske var det ett sätt för mayafolket att lösa konflikter på. Spelarna, som nästan uteslutande var män, höll spelet igång endast med hjälp av höfterna. Bollen vägde ungefär som en vattenmelon och det var mycket vanligt med skador trots att spelarna bar skydd. De som förlorade kunde räkna med att offras till gudarna, inte alltid men det förekom.

En elitistisk plats

Mayafolket var otroliga matematiker och astronomer och pyramiden El Castillo byggdes i just astronomiskt syfte. Området är rikt på kalksten vilket också var det främsta byggnadsmaterialet. Men det var inte alla som hade tillträde till tempelområdet utan det var till för eliten. De "vanliga" mayafolket bodde i små hyddliknande hus runtom Chichen Itza.

Maya var religiösa och deras största gud var Kukulcan- den befjädrade ormen eller Quetzalcoatl som han också kallades av andra folkslag. Aztekerna tillbedde till exempel också denne gud som troddes vara en länk mellan himlen och jorden. Det sägs att aztekernas ledare Montezuma olyckligtvis misstog conquistadoren Hernan Cortés för att vara denna gud och därmed drev sitt rike i fördärvet. Teorierna om Kukulcan har debatterats flitigt av mayaforskare, en del mayakällor menar att han var en präst medan andra källor talar om honom som ett andligt väsen. Kulten kring Kukulcan spreds över hela riket. Varje år vid höst- och vårdagjämning sägs den befjädrade ormguden återvända till Chichen Itza och då ljuset faller som en skugga över El Castillos ormutsirade trappa skapas en illusion av en orm i rörelse. Fenomenet lockar många turister varje år och omkring 1.2 miljoner sägs årligen besöka Chichen Itzaområdet som sådant.

Machu Picchu -staden spanjorerna aldrig fann

Högt upp i Anderna, nordväst om den peruanska staden Cuzco, ligger inkan Pachacutis sommarresidens byggt omkring 1450. Det troliga är att det var ett residens som inte användes året om, men det finns även teorier som säger att Machu Picchu endast var en ceremoniell plats. Inkafolket tros ha dyrkat de andinska bergen och vilken plats passade bättre för det ändamålet än just denna? Under 1500-talet övergavs staden helt plötsligt och än idag vet forskarna inte riktigt varför. Det sammanföll emellertid med spanjorernas erövringståg. Inka efterlämnade inga skriftliga källor så det har varit svårt att ta reda på exakt vad det var för en plats och vilken funktion den hade.

Människorna i närområdet hade länge känt till Machu Picchu, men det var först 1911 som platsen blev känd för resten av världen då den amerikanske upptäckaren och historikern Hiram Bingham lyckades ta sig fram i djungeln med hjälp av lokala förmågor. Det finns dock vetenskapsmän som hävdat att de minsann kände till området innan Bingham berättade om det för omvärlden.

Taklösa hus

Machu Picchu bestod av en stadskärna och en mer agrikulturell del. Där fanns också tempel byggda åt Inkas solgud Inti och det sägs att det förekom mänskliga offer även i Machu Picchu. Omkring 3000 trappsteg sammanbinder de olika områdena och nivåerna i staden som är belägen mellan två berg och tronar över Urabumba floden. Stenarna som staden vilar på sägs vara så exakt utformade att det inte ens går att få plats med ett knivblad mellan dem. Av någon anledning byggdes byggnaderna utan tak- endast templen och hyddorna i utkanten av staden hade tak. Machu Picchu tros ha befolkats av omkring ett tusental personer och idag är det en av Latinamerikas främsta sevärdheter. Många är de turister som vandrar den berömda Inkaleden för att få en glimt av staden som de spanska erövrarna lyckligtvis aldrig fann.

Cristo Redentor- statyn som omfamnar Rios folk

Kristusstatyn som blickar ut över Rio de Janeiro är kanske Brasiliens främsta kännetecken efter samban och fotbollen. Statyn skapades som ett landmärke av den polske skulptören Paul Landowski och invigdes 1931. Ritningarna gjordes emellertid av brasilianaren Heitor da Silva Costa. Idén hade väckts redan i mitten på 1800-talet av en katolsk präst som ville skapa ett religiöst monument men planerna gick i stöpet då det var dags att söka finansiering hos prinsessan Isabella. En nytillkommen lag hade nämligen separerat kyrkan från staten så några pengar blev det inte tal om. Några decennier senare aktualiserades planerna igen och den gången gick det bättre även om finansieringen inte var självklar- delar av den kom från brasilianska katoliker. När statyn var färdigställd efter närmare tio års hårt arbete landade slutsumman på en summa idag motsvarande 3 300 000 dollar. Slutresultatet blev en cirka 30 meter hög och flera hundra ton tung koloss. Avståndet mellan fingertopparna är 28 meter och statyns utformning skildrar inte bara Jesus utan har även formen av ett kors. Kul kuriosa är att betongen i statyn kommer från Skåne eftersom monumentet delvis är byggt av Skånska cement.

Världens största artdecostaty lockar varje år närmare två miljoner turister som alla måste ta sig upp på berget Corcovado, 700 meter ovanför havsytan för att få se Kristusskapelsen på nära håll. Cristo Redentor kan numera också sälla sig till skaran av att vara ett av världens sju underverk och kanske är den också en av världens största symboler för kristendomen.

Text: Helene Gustafsson, frilansskribent

Källor: Allt om Historia, Wikipedia med flera