Häktad MR-försvarare friad på samtliga åtalspunkter

Pedro Toledo. Foto: Krf

Efter en månad i försvarshäkte kunde advokaten Pedro Toledo lämna Torre de Tribunales i Guatemala City som en fri man, sedan domaren Miguel Ángel Gálvez beordrat hans frigivning. Domaren ansåg inte att de åtalspunkter som åklagarmyndigheten lagt fram räckte för att inleda en process mot Pedro Toledo.

Pedro Toledo som är maya q’anjob’al, arbetar i sin hemkommun Santa Eulalia framför allt med att ge hjälp åt q’anjob’al-talande personer för att försäkra sig om att deras rättigheter som ursprungsfolk respekteras. Pedro greps den 3 oktober i Huehuetenango när han var på väg till en kollegas kontor. Efter några dagar i häkte där fördes han till förvarshäktet i Zona 18 i Guatemala City.

Han anklagades för kidnappning, uppmaning till brott, förhindrande av rättvisa och attentat. De påstådda brotten skulle ha begåtts den 19 och 20 januari 2015 i samhället Santa Eulalia. Det är för samma händelse som Rigoberto Juárez och Domingo Baltazar, byledare i Santa Eulalia, sitter häktade sedan den 27 mars.

Det är värt att nämna att Pedro Toledo några månader innan gripandet, väl medveten om att det fanns en häktningsorder utfärdad mot honom, vid upprepade tillfällen vände sig till domaren i fallet för att inställa sig till förhandling. Men han blev aldrig kallad.

Guatemalas konstitution stadgar att en första förhandling ska ske inom 24 timmar men i Pedros fall dröjde det en månad. Flera planerade förhandlingar ställdes in och till slut fördes fallet över till en ny domare.

Två vitt skilda versioner av natten

Enligt åklagren skulle Pedro Toledo den 19 januari på eftermiddagen ha infunnit sig på Rättsmyndigheten i Santa Eulalia, tillsammans med Rigoberto Juárez, Domingo Baltazar och en människohop på omkring hundra personer, för att kräva frigivning av två gripna personer som var anklagade för mord. Åklagaren hävdade att hopen släpat ut flera tjänstemän på Rättsmyndigheten från deras hem och hotat att bränna dem levande. Hopen, som enligt åklagaren vid det här laget vuxit till tusen personer, skulle även senare på natten ha begett sig till borgmästarens hem och hotat denne. Denna version står helt i strid med Pedros vittnesmål.

Pedro berättade att han först vid 22.30 fått ett samtal från de lokala ledarna som bett honom om hjälp att lösa ett ärende i vilket de höll på att medla. Han rådde dem att vända sig till den offentlige försvararen. Strax efter midnatt fick han ett nytt samtal och han begav sig till platsen där han mötte fyra advokater och en domare. Tillsammans gick de till sekreteraren i första rättsinstansen. En hop människor som visslade och ropade befann sig utanför och Pedro försökte lugna dem och förklarade att de skulle bege sig till domstolen. Just då dök borgmästaren upp och undrade vad som pågick och efter att ha talat med advokaterna och domaren gick han med till domstolen.

Vid den förhandling som genomfördes senare samma natt utsågs Pedro och en annan advokat till att representera de två anklagade. När förhandlingen var slut såg Pedro hur en polis överlämnade ett vapen till borgmästaren och strax därefter hördes skott. Två personer skadades, varav den ena avled några månader senare. Borgmästaren utpekas som ansvarig för detta mord.

Friad på alla punkter

I sina slutord talade domaren om konflikten i regionen och pekade på sambandet mellan Pedro Toledos fall och andra fall av människorättsförsvarare och byledare som varit uppe till förhandling under de senaste månaderna. Han förkastade åklagarens utredning och ansåg att myndigheten låtit sig manipuleras och beordrade, i brist på bevis på alla åtalspunkter, Pedro Toledos omedelbara frigivning.

Text och foto: Andrea Bodekull, Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

 

Läs mer:
Urfolksledare häktades vid anmälan av människorättsbrott   
Saúl Méndez och Rogelio Velásquez – friade efter drygt två år i häkte
Försvaret av de mänskliga rättigheterna under konstant hot